Elke avond komt de grote vraag weer naar boven: wat moeten we nou eten vanavond? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en toch lijkt de inspiratie voor een goede, en vooral lekkere, maaltijd er vaak niet in te zitten. Je hebt ook helemaal geen zin om nog te moeten koken na een lange dag werken. Herkenbaar, toch? Gelukkig voor jou hebben wij alvast wat voorwerk gedaan om je van inspiratie te voorzien.

Wat eten we vanavond? Wat dacht je van een heerlijk Aziatisch gerecht? Bij Aziatische gerechten denk je misschien al snel aan rijst- en/of bami gerechten, curry’s of noedels. Maar de Aziatische keuken bestaat nog uit veel meer soorten gerechten. Vaak wordt de Aziatische keuken opgedeeld per land of streek; je bent vast wel bekend met de Indiase, Thaise of Indonesische keuken. Maar in veel gerechten worden dezelfde, of vergelijkbare ingrediënten gebruikt. Voor het koken van Aziatische gerechten zijn deze zeven producten onmisbaar in de keuken.

Product 1 – Rijst

Het lijkt misschien een beetje stereotyperend, maar toch beginnen we met rijst. Er zijn namelijk veel verschillende soorten rijst die je ook nog eens op enorm veel manieren kunt bereiden. In de gebruikelijke supermarkten kun je bijvoorbeeld al zilvervliesrijst, pandanrijst, basmatirijst en sushirijst vinden. Elke soort rijst heeft weer z’n eigen eigenschappen of kenmerken en zijn dus ook meer geschikt voor het ene gerecht dan het andere gerecht. Wil je bijvoorbeeld lekkere sushi maken? Dan kun je dus het beste gaan voor de sushirijst. Deze rijstkorrel is vrij rond en wordt na het koken plakkerig. Dit is voor sushi gunstig omdat er ook nog andere groenten, vlees of vis in verwikkelt wordt. Wil je een lekkere Thaise curry maken? Dan kun je het beste kiezen voor pandanrijst, ook wel bekend als jasmijnrijst. Deze rijstkorrels wat langer en hebben een nootachtige geur en smaak. Wil je nou een typisch Indiaas gerecht maken? Dan is basmatirijst de perfecte keuze. Als laatste kun je de rijst natuurlijk nog roerbakken waardoor je een lekker bord nasi kan eten.

Product 2 – Noedels

Niet alleen rijst is een veelzijdig en veelgebruikt element in de Aziatische keuken, dit geldt namelijk ook voor noedels. Noedels is de soort verzamelnaam maar er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten. Voor Japanse noedelsoepen wordt er vooral gebruik gemaakt van ramen. Dit is een noodle-soort die gemaakt is van tarwe en vaak wat gelig is van kleur. Mihoen is daarentegen gemaakt van rijst en is ook een stuk dunner. Deze vorm is vaak terug te vinden in loempia’s, wok gerechten en verschillende salades. Mie kennen wij in Nederland als bami. Deze soort is gemaakt van tarwe en heeft al een heel proces van rek-en-vouw-werk achter zich voor we er zelf mee gaan koken. Mie is vaak wat dikker en lekker lang, maar deze verhoudingen zijn afhankelijk van hoe vaak ze uitgerekt en gevouwen zijn.

Product 3 – Groenten

In veel Aziatische landen zijn groenten heel erg populair. Er zitten dan ook vaak veel verschillende combinaties groenten in de gerechten. Het is gelukkig voor ons niet zo moeilijk om de juiste groenten te vinden. Er zitten soms wat minder gebruikte groenten doorheen zoals paksoi of kousenband, maar je ziet ook vaak spinazie, sperziebonen, broccoli of champignons vind je veel terug. Het gaat vaak om de combinatie groenten, kruiden en sauzen die maken dat het gerecht zo enorm lekker is.

Photo by DELICIOUSMAGAZINE.CO.UK

Product 4 –  Kokos

In veel Aziatische keukens vindt je kokos terug. Je kunt kokos ook in allerlei vormen in je gerechten verwerken. Zo kun je er bijvoorbeeld een kokosmelk gebruiken in curry, soepen, sauzen om net wat meer smaak toe te voegen. In sommige gerechten kun je zelfs de perfecte ratio kokosmelk toevoegen zodat je het nét niet proeft, maar het gerecht zich wel onderscheidt. Het zal je misschien ook verbazen dat je favoriete Aziatische gerechten ook kokos bevatten.

Product 5 – Ketjap

Naast je gebruikelijke producten is het in de Aziatische keuken belangrijk dat je ook veel gebruik maakt van verschillende kruiden, sauzen en smaakversterkers. Ketjap, of kecap in het Indonesisch, is misschien wel één van de bekendste sojasauzen. Je kunt deze saus in vele verschillende smaken halen. Je hebt (minder)zoete, zoute, stroperige en ‘combinatie’ ketjap. De meeste mensen gebruiken de erg zoete versie: Ketjap Manis. Je kunt de ketjap gebruiken om je groente en rijst of noedels mee te roerbakken maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld kip mee in te smeren.

Product 6 – Sambal

Dit zesde product is valt misschien niet bij iedereen in de smaak: sambal. Veel Nederlanders houden wel van wat pittigheid maar zodra het echt scherp wordt eten ze het liever niet meer. Toch kun je sambal ook gebruiken om smaak te verbeteren of aan te sterken. Net als bij de rest van de genoemde producten kun je sambal ook in honderden verschillende smaken vinden. Het loopt erg uiteen van erg zoet naar extra pittig. Vaak heeft iedereen een eigen voorkeur van smaak en pittigheid, dus probeer er vooral een aantal uit. Je standaard supermarkten hebben vaak al een aardig groot aanbod.

Product 7 – Kruiden

Als laatste moeten we natuurlijk de kruiden niet vergeten. Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat de Nederlandse keuken nogal smaakloos is vergeleken met andere wereldkeukens. Wij zijn in Nederland ook niet gewend om allerlei kruiden en specerijen toe te voegen aan ons eten; veel mensen nemen al genoegen met peper en zout. Maar kruiden en specerijen toevoegen aan je eten zal echt een grote deur voor je openen. Probeer bijvoorbeeld eens chilipeper, komijn, rozemarijn, kerrie of paprikapoeder toe te voegen. Een ander klein geheimpje van veel Aziatische gerechten is het toevoegen van een beetje zoetigheid als suiker of zoetstof. Soms mist er voor je gevoel wat aan de smaak en zoetigheid kan je soms erg verassen.