Wanneer je net begint met mediteren kan het fijn zijn om aan geleide meditatie te doen. Tegenwoordige hebben we allemaal een smartphone en het voordeel daarvan is dat je heel makkelijk een meditatie app kunt downloaden. Die apps geven je dan een geleide meditatie en helpen je er vaak nog aan herinneren om te mediteren ook. Deze vijf apps zijn de beste opties die je kunt vinden in de app store en play store.

4x meditatie met een app

Meditatie-apps zijn er in alle soorten en maten. De meest populaire varianten kunnen soms ook wat prijzig zijn, zoals Headspace en Calm. Dan zijn er ook nog de apps voor wie liever (nog) geen geld uitgeeft aan een app voor meditatie. Insight Timer en Healthy Minds Program zijn daar een voorbeeld van.

5x beste meditatie apps van 2022

1. Headspace

Met meer dan 10 miljoen downloads is Headspace razend populair. De app is zo opgebouwd dat het makkelijk te gebruiken is en heeft verschillende meditaties voor beginners. Er zijn ook veel verschillende soorten meditaties, zowel kort als lang. Als het gaat om uitstraling heeft Headspace zeker een puntje voor. Helaas zit de meeste content wel achter slot en grendel van de premium versie. Na 14 dagen gratis kost die content €59.99 per jaar of €12.99 per maand na 7 dagen gratis.

Headspace scoort 4.9 sterren voor iPhone en 4.4 sterren voor Android.

2. Calm

Calm is net zo populair als Headspace, met ook meer dan 10 miljoen downloads. Ook bij deze app is de interface zo gemaakt dat deze makkelijk te gebruiken is, al is de app minder gestructureerd. Daardoor is hij ook iets minder geschikt voor beginners. Er verschijnt elke dag een nieuwe meditatie en er is ook muziek beschikbaar voor focus, slaap, ontspanning en meer. De premium versie kost na een proef van 7 dagen €49,99 per jaar, al kun je er ook voor kiezen in één keer €349,99 te betalen zodat je voor altijd toegang hebt tot de app. Het kan wel lastig zijn om je gratis proeftermijn te stoppen, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Calm scoort 4.8 sterren voor iPhone en 4.3 sterren voor Android.

mindfullness meditatie calm headspace healthy mind program insight timer

3. Healthy Minds Program

Wie van simpel houdt kan de app Healthy Minds Program proberen. De app is gebaseerd op vier pijlers: bewustzijn, connectie, inzicht en doelstelling. Na een quiz aan het begin krijg je een score voor elk van de vier pijlers. Je kunt kiezen tussen twee begeleiders en de lengte van je meditaties aanpassen per vijf minuten. Het mooie aan deze app is dat hij volledig gratis is met dank aan donoren. De app zegt ook volledig gebaseerd te zijn op wetenschap.

Healthy Minds Program scoort 4.9 sterren voor iPhone en 4.7 sterren voor Android.

4. Insight Timer

Met in totaal meer dan 25.000 meditaties heeft Insight Timer een gigantisch aanbod, waar elke dag meer dan 10 nieuwe bij komen. De meditatie timer kan aangepast worden en beschikt over achtergrondgeluiden en sound effecten. Een nadeel is dat het moeilijk is de vele meditaties te filteren en doorzoeken. Wel zijn er ook meditaties in het Nederlands beschikbaar. De app heeft een premium versie waarmee je meditaties kunt door- of terugspoelen, meditaties kunt downloaden en courses met meerdere bij elkaar horende meditaties kunt volgen. Dit kost $60 per jaar, maar ook zonder premium heb je al erg veel om gebruik van te maken, veel meer dan bij Headspace en Calm. Gebruikers laten weten dat de app soms wat technische problemen kan hebben, maar ondanks dat scoort de app toch goed in zowel de app store als de play store.

Insight Timer scoort 4.9 sterren voor iPhone en 4.8 sterren voor Android.