Je bent hard aan het werk om jouw goals te bereiken. Je let op je voeding en hebt een afwisselend trainingsschema. Het lijkt of je alles goed doet, maar vergeet je niet iets? Juist! Het effect van slaap op spiergroei mag je niet over het hoofd zien. Dit is misschien niet even belangrijk als het binnenkrijgen van eiwitten na een training, maar het kan je zeker helpen sneller jouw doelen te bereiken. Lees hier alles over het effect van slaap op spiergroei. 

Balans

Het sleutelwoord voor een goede sportroutine is balans. Balans in je voeding, balans in de intensiteit van je training, balans in afwisseling tussen verschillende spiergroepen, en balans van inspanning en ontspanning. Dat laatste speelt een belangrijke rol in het effect van slaap op je spiergroei. Naast dat je je fysiek inspant, is het natuurlijk erg belangrijk dat je ontspant. En wat is het toppunt van ontspannen? Juist, slaap.

Slaapcycli

Je doet je ogen dicht, valt in slaap en wordt weer wakker. Maar zo simpel zit het helemaal niet in elkaar. Tijdens je slaap doorloop je verschillende slaapcycli. Iedere cyclus duurt ongeveer anderhalf uur en bestaan uit twee fasen lichte slaap, twee fasen diepe slaap en de REM fase. REM staat voor Rapid eye movement. Dit is de periode in je slaap dat je ogen heel snel bewegen en vaak kun je dromen die je in deze periode hebt gehad nog herinneren. Deze fase wordt daarom ook wel de droomfase genoemd. Tijdens de fase van diepe slaap ontspant je lichaam het best en vindt er het meeste herstel plaats, zo ook van je spieren.

Slaaptekort

Je hoort vaak dat men 8 uur slaap nodig heeft. Dit is inderdaad het gemiddelde dat volwassenen aan slaap nodig hebben. Betekent minder dan 8 uur slapen dan meteen dat je slaaptekort hebt? Nee. Maar als je slaap voor langere tijd korter is dan 8 uur ga je de mentale en fysieke problemen hiervan vanzelf merken. Bij onderzoeken naar slaaptekort onderschatten mensen bijna altijd wat de negatieve effecten hiervan zijn.

Effecten van slaap op spiergroei

Over het algemeen geldt dat slecht slapen sportprestaties negatief beïnvloed. Structureel minder dan 6 uur slapen verminderd je reactievermogen en je coördinatie. Dit heeft natuurlijk ook effecten voor krachttraining waarbij coördinatie een belangrijke rol speelt om je oefeningen goed uit te voeren. Daarnaast:

– zorgt slaapgebrek voor een langer herstel van een blessure en langer herstel van je spieren na een training. Hierdoor zul je dus minder snel op dezelfde intensiteit kunnen trainen omdat je spierpijn langer aanhoudt. Zo heeft slecht slapen dus een negatief effect op spiergroei.

– slaaptekort verhoogt de kans op overtraind raken want door het weinige slapen kun je mentale en fysiek minder aan

– slaaptekort vermindert je motivatie en je humeur waardoor je minder snel zin zal hebben om te sporten

Kortom, slaap is zowel fysiek als mentaal heel belangrijk voor de mens. Lees hier een interessant wetenschappelijk onderzoek over het verband tussen slaap en sportprestaties. Vind je het lastig om aan die 8 uur slaap te komen omdat je vaak ’s nachts wakker wordt? Check dan deze 4 manieren om ’s nachts weer in slaap te vallen. Welterusten!