Het ene moment lig je rustig te slapen en het andere moment ben je ineens midden in de nacht klaar wakker. Heel vervelend als dit gebeurt en al helemaal wanneer je niet meer terug in slaap lijkt te vallen. Dit wekt bij mensen vaak veel frustratie op, wat er voor zorgt dat ze nog slechter slapen! Deze 4 tips helpen je om dit voortaan beter te doorstaan!

1. Haal diep adem

Door diep in en uit te ademen verminder je stress en raak je sneller ontspannen. Ademhaling helpt namelijk je hartslag te verlagen, zodat je sneller in slaap valt. Hoe pak je het aan? Laat je handen op je buik rusten, sluit je ogen en neem diep adem door je neus en voel je buik opzetten. Haal zes seconden adem door je neus en probeer net zo lang door je mond weer uit te ademen.

2. Probeer geleide slaapmeditatie

Mediteren is de perfecte manier om te kalmeren. Niet iedereen is hierin geoefend, wat er voor zorgt dat je alleen maar meer stress krijgt, wanneer je het probeert en het niet lukt. Daarom is het verstandig een geleide slaapmeditatie uit te proberen. Dit heeft het zelfde effect als wanneer je het zelf doet, alleen is het de stem van iemand anders die je erin begeleidt. Deze podcasts of youtube filmpjes begeleiden je ook in langzaam je spieren stuk voor stuk te ontspannen. Dat is erg behulpzaam bij het in slaap vallen.

Ook lezen: Met deze tips slaap je voortaan heerlijk.

3. Kijk niet naar de klok

Door naar de klok te kijken zal je alleen maar angstiger en gefrustreerder raken over het wakker zijn. Probeer zo min mogelijk gefrustreerd te zijn en besef je zelf dat het niet het einde van de wereld is als je ’s nachts wakker ligt. Kijk dus niet naar de tijd, maar ontspan je zelf en ga niet tellen hoe veel uren je nog hebt om in bed te liggen.

4. Zet je zorgen op papier

Om te voorkomen dat je slecht slaapt of ’s nachts wakker wordt, is het verstandig je zorgen los te laten. Voordat je gaat slapen! Dit kun je doen door je zorgen op te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld ook een taak of klus zijn die je op de dag zelf niet af hebt gekregen. Door dit op te schrijven geef je het even een plekje en hoef je er niet meer de hele tijd over na te denken.

Lees ook: Heb jij behoefte aan een nachtje mindfulness slaap