Wij Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers en drinken flink wat kopjes koffie op een dag. Op een werkdag weten we niet wat we zouden moeten zonder onze geliefde kop koffie. ’s Ochtends om mee op te starten, of tijdens die middagdip na de lunch. Koffie helpt ons de dag door. Van werkend Nederland weet 78% niet wat voor koffie ze drinken op het werk. Juist op die plek, waar we het zwarte goud het meest nuttigen!


Gewone koffie VS. eerlijke koffie

Van alle koffie, wordt 80 procent verbouwd door kleine boeren. Toch ligt de macht in de koffieketen bij de grote handelaren die de prijs van de koffie bepalen. Daardoor is het verbouwen van de koffie voor kleine boeren lang niet altijd even eerlijk. Veel kleinschalige koffieboeren in ontwikkelingslanden verkeren in inkomensonzekerheid of krijgen te lage lonen om van te leven. Vaak zijn ze overgeleverd aan een sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de koffie te laag is.

Duurzame koffie, duurzame toekomst

Fairtrade koffie draagt bij aan een sterkere positie in de handelsketen voor kleine koffieboeren. Hiervoor moeten strenge eisen worden gesteld aan de betrokken partijen in de koffieketen. Zo is Fairtrade het enige keurmerk in Nederland dat harde financiële eisen stelt aan de betaling aan koffieboerencoöperatie. Zo wordt er minimaal de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie betaald. Over deze prijzen valt niet te onderhandelen. Zo kunnen ook de kleine koffieboeren leven van hun werk en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Fairtrade koffie

Ongeveer 30 jaar geleden was koffie het eerste Fairtrade gecertificeerde product. Inmiddels kun je bijna overal Fairtrade koffie vinden. Zo kun je in (bijna) elke supermarkt kiezen voor koffie met het Fairtrade keurmerk. Ook kun je kiezen uit allerlei soorten en smaken voor je kop koffie: capsules, pads, bonen of snelfiltermaling, you name it! Nog een voordeel: het hoeft helemaal niet duur te zijn, zoals bij specialty koffie vaak wel het geval is.

Goede koffie is eerlijke koffie

Door voortaan juist daar waar je jouw kop koffie het vaakst drinkt (op je werk), te kiezen voor Fairtrade koffie, kun je al een enorm verschil maken voor kleine koffieboeren én een duurzame toekomst. Kortom, begin je dag met een écht goede kop koffie. Op je werk, in de supermarkt, thuis óf onderweg.