Financieel onafhankelijk zijn, oftewel eerder stoppen met werken, vraagt om een plan. Dit ben je niet van de één op de andere dag en je zult er bepaalde keuzes voor moeten maken. Het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken, je uitgaven helder te krijgen, investeringen te maken en eventuele schulden af te lossen. Met geld dat je kunt missen, kun je bijvoorbeeld investeren in een cryptocurrency zoals shiba inu. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je hoe je de eerste stappen kunt zetten om financieel onafhankelijk te worden.

 

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Ten eerste is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat financiële onafhankelijkheid is. Wanneer iemand financieel onafhankelijk is, wil dit zeggen dat diegene voldoende financiële middelen heeft om zichzelf en eventuele kinderen te kunnen onderhouden. Volgens het CBS is het een situatie waarin iemand verkeert waarbij het persoonlijke inkomen uit arbeid of eigen onderneming hoger is dan het wettelijk minimumloon. Wanneer je je geen zorgen meer wilt maken over je financiën is het natuurlijk fijn als dit ver boven het gemiddelde inkomen ligt. Op deze manier weet je dat je niet meer hoeft te werken doordat je een vaste inkomstenbron hebt waar jij en je gezin van kunnen leven. Zo’n inkomstenbron kan een investering zijn waar je uiteindelijk maandelijks geld mee verdient. Ben jij bijvoorbeeld goed in het analyseren van de ripple koers? Dan is het verstandig om hierin te investeren en een vaste inkomstenbron te genereren om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

 

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Nu denk je misschien: hoe word ik financieel onafhankelijk? Zoals gezegd, bereik je financiële onafhankelijkheid niet van de één op de andere dag en zul je hier een plan voor moeten hebben. Investeringen zijn erg belangrijk om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Je kunt hiermee namelijk een inkomstenbron genereren, waar jij en je gezin van kunnen leven. Investeer echter wel alleen met geld dat je kunt missen. Je wilt namelijk niet in de schulden komen doordat je te hoge investeringen doet. Als je al schulden hebt, is het belangrijk om deze eerst af te lossen. Op deze manier kun je met een schone lei beginnen en doe je geen investeringen terwijl je nog geld moet terugbetalen. Om inzichtelijk te krijgen hoeveel geld je kunt missen voor investeringen is de eerste stap om je uitgaven helder te krijgen. Maak inzichtelijk wat je inkomsten en uitgaven zijn. Wat je vervolgens overhoudt, kun je investeren in bijvoorbeeld crypto.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Wanneer je deze stappen aan het volgen bent, komt er een punt dat je financieel onafhankelijk bent. Maar hoe weet je wanneer je financieel onafhankelijk bent? De FIRE-methode is erg populair om hierachter te komen. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early en betekent dat je financieel onafhankelijk wordt zodat je eerder kunt stoppen met werken. De FIRE beweging geeft minder geld uit en zorgt voor meer inkomsten om financieel onafhankelijk te worden.