Groene smoothies maak je van groene bladgroente en fruit. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze lekkere drankjes je gezondheid een boost geven. Je kunt groene smoothies als ontbijt drinken of als gezond tussendoortje. Je kunt ze drinken om je gezondheid te verbeteren maar ook om af te vallen of om meer energie te krijgen. In dit artikel ga je alles over groene smoothies leren.

Redenen om groene smoothies te gaan drinken

Groene smoothies hebben groene bladgroente als basis. Groene bladgroente zijn groentesoorten zoals spinazie, boerenkool, andijvie, snijbiet en paksoi. Deze groenten hebben met elkaar gemeen dat ze extreem rijk zijn aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit terwijl ze maar weinig calorie├źn bevatten. Dankzij deze voedingsstoffen helpen groene smoothies tegen vroegtijdige veroudering en helpen ze het cholesterol verlagen. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Groene smoothies helpen ook tegen een opgeblazen gevoel en ondersteunen, dankzij de vele voedingsvezels, het afvallen.

Mensen die groene smoothies drinken merken dat hun huid mooier wordt, deze wordt minder vet en mooi egaal.

Groene smoothies bevatten fruit waardoor ze fruitsuikers bevatten. Een teveel aan fruitsuikers kan buikvet veroorzaken. Om deze reden bevatten goede groene smoothie recepten meer groene bladgroente in verhouding tot fruit. Bij een gezonde groene smoothie ligt de verhouding op 60% groene bladgroente en 40% fruit. Zo bevat de groene smoothies niet teveel fruitsuikers. Door de aanwezigheid van vezels worden de suikers langzaam aan het bloed afgegeven. Hierdoor heb je langdurig energie na het drinken van de smoothie. Een groene smoothie is dan ook het gezonde alternatief voor energiedrankjes die veel suiker bevatten.

Rauwe groenten

Groene smoothies maak je van rauwe groene bladgroente. De rauwe groenten hebben een voordeel ten opzichte van de gekookte groente die je eet. Bij het koken van groenten gaat een groot deel van de vitamines en antioxidanten verloren. Omdat bij het bereiden van een groene smoothie de groente niet wordt verhit blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard.

Soms wordt gedacht dat groene smoothies niet lekker zijn. Je drinkt immers rauwe bladgroente. Ondanks de rauwe bladgroenten zijn groene smoothies erg lekker. Dit komt door het fruit wat in de smoothies wordt gebruikt. Het fruit maskeert de smaak van de bladgroenten. Wat je proeft is de zoete smaak van het fruit. In groene smoothies wordt precies zoveel fruit gebruikt dat de smaak van de groenten naar de achtergrond verdwijnt zonder dat er teveel fruitsuikers in de smoothie komen.

 

Groene smoothies en afvallen

Een groene smoothie bevat veel vezels. Dit komt omdat groene smoothies worden gemaakt door groene bladgroente met fruit in de blender fijn te malen. Hierdoor blijven alle vezels bewaard. Vezels hebben de eigenschap om voor een vol gevoel te zorgen. Ze vullen de maag zonder dat ze calorie├źn leveren. Door deze eigenschap ondersteunen groene smoothies het afvallen. Ze stoppen de aanmaak van het hongerhormoon door de maag te vullen.

Een andere eigenschap van vezels is dat het een buffer in je maag en dunne darm vormt die voorkomt dat glucose snel opgenomen kan worden. Hierdoor voorkom je dat je pieken in de bloedsuikerspiegel krijgt. Een stabiele bloedsuikerspiegel is bij ieder dieet de voornaamste strategie om af te vallen. Pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen namelijk voor een verhoogde aanmaak van insuline wat zorgt voor de opslag van vet. Door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden voorkom je een verhoogde aanmaak van insuline en kan je lichaam vet gaan verbranden.

Detox werking van groene smoothies

Groene smoothies hebben een detox-werking. Ze helpen je lichaam zich te ontdoen van schadelijke stoffen door de bioactieve stof chlorofyl (bladgroen). Je lever en nieren voeren lichaamsvreemde stoffen af. De stof chlorofyl helpt hierbij omdat lichaamsvreemde stoffen zich hieraan kunnen binden en zo, via de ontlasting, het lichaam kunnen verlaten. Om deze reden worden in detox-kuren vaak groene smoothies en groentesappen gebruikt.

Om er voor te zorgen dat de detox-werking van je groene smoothies niet wordt geneutraliseerd is het belangrijk dat je geen gewone melk of andere dierlijke producten gebruikt voor het maken. Het beste maak je gewoon gebruik van water voor het bereiden van je groene smoothies. Andere vloeistoffen die toegestaan zijn: kokoswater, kokosmelk, ongezoete amandelmelk, rijstmelk of havermelk.

Het maken van een groene smoothie

Een groene smoothie maak je met behulp van een blender. In een blender zitten messen die hard ronddraaien. Deze zorgen ervoor dat de groente en het fruit goed worden fijngemalen. Alles wat je in de blender stopt blijft in je smoothie. Hierdoor blijven ook alle vezels bewaard. Een slowjuicer is niet geschikt voor het maken van groene smoothies omdat in dit apparaat de vezels achter blijven. Een slowjuicer is wel geschikt voor het maken van groentesap.

Je hebt voor het maken van een smoothie altijd een vloeistof nodig. Zonder vloeistof zouden de groenten en het fruit niet goed gemengd kunnen worden in de blender. Voor een smoothie gebruik je 200 ml water of andere vloeistof zoals een plantaardige melkvervanger.

Daarnaast gebruik je minimaal 1 soort groene bladgroente en minimaal 1 soort fruit. Bijvoorbeeld spinazie en appel voor een basis groene smoothies. Als eerste doe je de vloeistof met de bladgroente in de blender. Dit blend je eerst een minuut op de hoogste stand alvorens je het fruit gaat toevoegen. Maak fruit altijd eerst schoon en snij het in kleine stukken of partjes voordat je het aan de blender toevoegt. Meng het geheel op de hoogste stand tot dat je een mooie gladde smoothie hebt, zonder stukjes. Als de smoothie te dik blijft dan kan je er wat extra vloeistof aan toevoegen.

Bij het maken van groene smoothies kan je eindeloos combinaties maken van verschillende soorten vloeistoffen, groene bladgroente, fruit en superfoods. Kijk op deze pagina met groene smoothie recepten voor inspiratie.