Er zijn verschillende redenen waarom iemand vegan zou kunnen worden. Sommige mensen kiezen ervoor omdat het beter is voor het milieu of omdat ze dierenliefhebbers zijn. Maar ook gezondheidsvoordelen kunnen een reden zijn om over te gaan op een veganistisch dieet. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Meer van bepaalde voedingsstoffen

Wanneer je veganistisch eet, betekent dat dat je alle dierlijke producten vermijd. Ook voedingsmiddelen die door een dier geproduceerd zijn zoals eieren en melk. Doordat je veel meer groenten, fruit en andere plantaardige producten eet krijg je onder andere veel meer vezels, antioxidanten en verschillende vitamines en mineralen binnen. Overigens moet je ook opletten dat je van bepaalde andere stoffen, die je normaal veel uit zuivel en vlees haalt, ook genoeg binnenkrijgt.

vegan levensstijl beter voor je gezondheid

Verlaagde kans op kanker

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een plantaardig dieet de kans op kanker kan verlagen. Bijvoorbeeld door het eten van soja, maar ook door geen vette zuivelproducten meer te eten. Een onderzoek van het National Cancer Institute, de National Institutes of Health en het World Cancer Research Fund toonde aan dat een glas koemelk per dag de kans op borstkanker tot 50% kan verhogen. Ook is er volgens de World Health Organization genoeg bewijs om te zeggen dat verwerkt vlees  en rood vlees zorgt voor een verhoogde kans op kanker.

 

Een betere huid

Geloof het of niet, maar vegan worden kan zelfs voordelen hebben voor je huid. Het wordt soms ook wel de ‘vegan glow‘ genoemd. Zuivel kan namelijk huidproblemen zoals acne en eczeem verergeren. Dat komt doordat stoffen in zuivel ervoor zorgen dat je lichaam meer van een bepaald hormoon aanmaakt. Dat hormoon zorgt dan weer voor een hogere talgproductie. Overigens betekent dit niet dat het stoppen met eten van zuivel automatisch al je huidproblemen oplost, maar het kan wel helpen.

betere huid door veganistisch dieet

Makkelijker afvallen

Wil je graag afvallen? Statistisch gezien hebben veganisten een lager BMI dan mensen met een ander dieet. Dat komt onder andere doordat veel dierlijke producten veel vet en calorieën bevatten. Ook de hoeveelheid vezels en het verschil tussen verwerkte en verse producten maakt een verschil. Veganistisch junk food kan je overigens net zo goed aan laten komen als normaal junk food.

Verlaagde kans op diabetes type 2

Diabetes type 2 ontwikkeld zich over een langere termijn en komt vaak door de levensstijl. Onderzoeken hebben aangetoond dat veganisten over het algemeen een lagere bloedsuikerspiegel hebben. Daarnaast eten veganisten vaak meer onbewerkt voedsel en daardoor minder suiker.