Het komt vaak voor: je bent boter aan het bakken in een pan, brandt de hele boel aan en spettert het alle kanten op. Je vraagt je vast af hoe dit komt. Dit komt door de aanwezige melkstoffen die de boter bevat. Met ghee heb je geen last meer van de bovenstaande problemen. Wij leggen je uit hoe je zelf gemakkelijk ghee kan maken. Superhandig!


Wat is ghee precies?

Ghee is een geklaarde boter: een boter waar verschillende aanwezige bestanddelen worden gescheiden zodat je ze er makkelijk af kan scheppen of kan filteren. De eiwitten en melkstoffen zijn gescheiden waardoor je een veelzijdige en pure boter over houdt. Geen last meer van gespetter en aangebrande boter dus!

Indiase keuken

In de ayurvedische keuken wordt ghee al eeuwen gebruikt tegen veroudering en als medicijn. Volgens de ayurvedische voedingsleer stimuleert ghee de spijsvertering en helpt het ziektes te voorkomen. Klinkt erg gezond, niet? Je kunt het nu ook zelf maken; wij leggen je uit hoe.

Bereidingswijze ghee:

  1. Snijdt boter in stukjes en smelt dit vervolgens in een steelpannetje. Wanneer de boter begint te borrelen zet je het vuur lager en roer je het af en toe door. Schep het witte schuim wat er op ligt er af. Blijf de boter koken tot het doorzichtig wordt en je de bodem van de pan duidelijk kunt zien. De boter heeft ondertussen een goudgele kleur gekregen.
  2. Giet de vloeistof vervolgens door een kaasdoek, zodat de laatste resten gestold eiwit verdwijnen. Heb je geen kaasdoek? Je kunt ook een fijne zeef of koffiefilter gebruiken. Bewaar de ghee vervolgens in een gesteriliseerde weckpot, op kamertemperatuur. Je kunt de boter ook in de koelkast bewaren, maar dan wordt het wel iets harder.