‘Maak een toet waar je iets goeds mee doet’
De kerstdagen horen voor iedereen leuk te zijn, ook voor de kinderen in Nederland die het thuis moeilijk hebben. Stichting ‘Het Vergeten Kind’ zet zich deze decembermaand flink in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen die het thuis normaal gesproken niet zouden kunnen vieren, toch een fijne kerst kunnen hebben. Deze maand staat het ‘Hartenhuis’ centraal Het Hartenhuis is het symbool van de stichting voor een liefdevol thuis, iets wat elk kind behoort te hebben. Saar Koningsberger, actrice, presentatrice, Youtuber én ambassadeur van Het Vergeten Kind heeft ook haar eigen recept voor een Gingerbread Hartenhuis. “Natuurlijk vraag ik aandacht voor de situatie waarin kinderen opgroeien, maar ik wil er ook vooral zijn voor de kinderen zelf. Dat is iets wat we allemaal kunnen doen. Hoe druk we het ook hebben: kijk eens om je heen. Is er iemand die aandacht nodig heeft? Al is het alleen maar de vraag ‘hoe was je dag?’. Dat maakt al het verschil. Of nog beter: bak een paar extra gingerbread koekjes en breng ze deze kerst naar iemand die wat extra aandacht kan gebruiken.”
Dit heb je nodig om het Gingerbread Hartenhuis te maken:
- 125 g Boter
- 75 g Bruine basterdsuiker
- 125 g Honing
- 10 g Bakpoeder
- 330 g Bloem
- 20 g Vijfkruidenpoeder
- 235 g melkchocolade
- 175 ml slagroom
Zo maak je je Hartenhuis
- Begin met het voorverwarmen van de oven. Zet deze op een stand van 165ºC
- Roer de boter met de bruine basterdsuiker en de honing glad
- Meng het bakpoeder met de bloem en vijfkruidenpoeder in de keukenmachine
- Kneed of mix in de keukenmachine tot een bal deeg
- Bestuif het werkblad met bloem. Kneed het deeg op het aanrecht door
- Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 mm
- Steek met de huisvormpjes, als je deze hebt, 18 gingerbreadhuisjes uit het deeg. Snijd deze uit wanneer je geen huisvormpjes hebt. Verdeel de huisjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kneed een bal van het overige deeg en rol uit
- Steek of snijd kleine hartjes (18 stuks) uit dit deeg en leg deze op de vormpjes
- Bak de koekjes in ca. 13 minuten goudbruin
- Om de ganache te maken, hak je de chocolade fijn
- Breng de slagroom langzaam aan de kook
- Haal het pannetje van het vuur en voeg de chocolade toe
- Roer de chocolade door de slagroom en meng tot een gladde ganache
- Giet de ganache in een kom, dek af met plastic folie en laat een uur in de koelkast afkoelen
- Spuit een laagje ganache op 9 gingerbread koekjes. Leg hier de andere helft van de koekjes op, zodat je de hartenhuisjes staand kunt serveren.
Krijg je niet genoeg van dit soort lekkere recepten? Download dan via de website van Het Vergeten Kind het volledige receptenboekje gratis!