Wanneer je wilt beginnen met meditatie heb je misschien heel vragen. Welke soorten meditatie zijn er, hoe werkt het en ook niet onbelangrijk: hoelang moet je eigenlijk mediteren? Op die vraag geven we vandaag antwoord. 

Hoelang moet je mediteren?

Zeker wanneer je concentratieproblemen hebt kan het idee van mediteren nog wel eens spannend zijn. Je hebt misschien het idee dat je je een hele lange tijd moet focussen tijdens het mediteren. Dat je concentratie nodig hebt, is waar, maar je hoeft geen uur te mediteren.

Je moet namelijk jouw sweet spot vinden. Voor de één is dat een kwartier, voor de ander misschien wel een uur. Het is ook slim om op te bouwen. Je kunt dus beter niet beginnen met hele lange sessies, maar het langzaam opbouwen om erachter te komen wat het beste voor jou werkt.

beste lengte meditatie

Wat zegt onderzoek over de lengte van meditatie?

Een onderzoek uit 2018 in Behavorial Brain Research deed onderzoek naar de impact van meditatie. Mensen die acht weken lang elke dag 13 minuten mediteerden voelden zich mentaal beter en functioneerden ook beter wanneer het ging om geheugen en concentratie. Daarbij had acht weken voor betere resultaten dan mensen die maar voor vier weken mediteerden.

Ook andere onderzoeken gaven resultaten bij meditatiesessies van dagelijks 10 à 12 minuten. Hoewel dat niet betekent dat dit voor iedereen werkt, kan hier wel de conclusie uit getrokken worden dat 10 minuten de minimale lengte is om echt de resultaten te merken.

tijd mediteren zandloper

Zo kom je erachter wat voor jou werkt

Het antwoordt op de vraag hoelang je het beste kunt mediteren heeft dus geen duidelijk antwoord, maar je kunt concluderen dat je het beste naar minstens 10 minuten kunt streven Dat betekent niet dat wanneer je dat niet volhoudt je gefaald hebt of dat je op precies tien minuten moet stoppen. Als beginner kun je het beste streven naar vijf minuten en het zo opbouwen.

Voor sommige mensen is tien minuten genoeg, maar voor anderen niet. Voel je geen verschil terwijl je elke dag tien minuten mediteert of voelt het te makkelijk? Dan kun je proberen het op te bouwen naar twintig of dertig minuten of nog langer. Je zult merken dat naarmate je meer ervaring opdoet met mediteren het je makkelijker afgaat. Dan voelt het misschien helemaal niet zo moeilijk meer om langer te mediteren en geniet je er juist van.

Het is dus belangrijk om erachter te komen wat voor jou werkt en niet wat anderen zeggen dat je moet doen. Meditatie is bedoeld om je rust te geven, dus je moet je niet laten opjagen door wat moet, maar zelf uitvinden wat werkt.