Wanneer je probeert af te vallen sta je soms misschien elke week of zelfs wel elke dag op de weegschaal om even te checken hoeveel je nu al afgevallen bent. Je wilt immers dat de kilo’s er zo snel mogelijk af vliegen. Maar hoeveel kilo kun je op een gezonde manier in een maand afvallen?

Een dieet of afvalprogramma belooft vaak grandioze resultaten waarbij de kilo’s van je af smelten. Wie wil er nou niet vijf kilo, tien kilo of zelfs nog meer in een maand afvallen? Zo simpel is het helaas niet en ook niet altijd verstandig. Je kunt namelijk niet ongeremd zoveel mogelijk in een maand afvallen. En als je dat wel doet, heb je de kans dat de kilo’s er net zo snel weer aan komen.

Hoeveel calorieën moet je verbranden om een kilo af te vallen?

Handig om te weten is hoeveel kilocalorieën een kilo vet ongeveer is. Om van een kilo vet af te komen moet je maar liefst 7.000 calorieën meer verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Dat is een paar hele dagen aan eten. Meer kilo’s afvallen in een week is dus heel veel extra calorieën verbranden of extreem weinig eten. En minder dan 1.500 calorieën is niet verstandig, want dan kun je een tekort krijgen aan voedingsstoffen.

Hoeveel kilo kan je per maand afvallen?

Daarom moet je ervan uitgaan dat een halve kilo tot een kilo per week het meest realistisch is. Voor een kilo verbrandt je 1000 calorieën per dag meer dan dat je binnenkrijgt, voor een halve kilo 500. Dan kom je op ongeveer 2 tot 4 kilo per maand. Meer dan dat is vaak op lange termijn niet verstandig. Daarvoor moet je namelijk extreem diëten en dat houdt je niet lang vol. Wanneer je uiteindelijk vijf, tien of twintig kilo kwijt bent heb je ook nog eens minder calorieën nodig dan bij je oude lichaamsgewicht. Je kunt dus veel beter je levensstijl aanpassen en geleidelijk afvallen, zodat je weet dat je het volhoudt.

Wanneer je veel sport om zo snel mogelijk af te vallen, kan het ook goed zijn om op de spiegel te letten in plaats van de weegschaal. Het vet dat je kwijtraakt kan terugkomen in de vorm van spieren. Het lijkt dan alsof je eigenlijk niet afvalt, terwijl er aan je lichaam wel veranderingen te zien zijn. Je kunt dus veel beter letten op hoe je je voelt en hoe je eruit ziet dan op het getal op de weegschaal.