Ken je ook die super fitte persoon die nooit zijn of haar best lijkt te hoeven doen om zo in shape te zijn? Zo iemand die daadwerkelijk zin heeft in groente in plaats van chips en daadwerkelijk uitkijkt naar een workout. Ook is deze persoon helemaal niet continu bezig met het tellen van calorieën en kan hij/zij af en toe gewoon een dessert eten zonder slecht gevoel. Deze persoon heeft niet zomaar goede genen, het is waarschijnlijker dat deze persoon over de jaren goede gewoontes heeft ontwikkeld, die hem/haar helpen in shape te blijven zonder er hard voor te hoeven werken. Deze gewoontes maken het verschil tussen een fitboy/fitgirl en een couch potato. Wat zijn deze gewoontes precies?


1. Ze gaan niet op dieet

Ooit een super fit persoon ontmoet die telkens op een nieuw soort dieet zit? Ik denk het ook niet. Het zit namelijk zo: fitte mensen dieten niet, ze maken gezond eten onderdeel van hun leven. Ze leren simpelweg te luisteren naar hun lichaam. Welke voeding geeft je bijvoorbeeld een goed gevoel? En na welke hoeveelheid zit je eigenlijk vol? Met welke producten voel je jezelf de hele dag energiek en verzadigd? Als je het antwoord op deze vragen voor je zelf weet, ben je op weg naar een gezonde levensstijl.  Dan hoef je niet meer mee te doen aan elk soort nieuw dieet dat voorbij komt om in shape te blijven.

2. Ze zorgen ervoor dat ze van hun workout genieten

Als jij zo iemand bent die elk moment dat je op de loopband staat verafschuwt en zelfs elk moment dat voorafgaat aan je loopband workout verschrikkelijk vindt, wordt het tijd om op een andere manier te sporten. Fitte mensen zorgen er namelijk voor dat ze plezier hebben in hun workout en dat ze er naar uitkijken. Dit betekent niet persé dat ze iedere keer staan te springen om hun sportschoenen aan te trekken, maar wel dat ze het fit zijn fijn vinden en dit gevoel belangrijker vinden dan hun behoefte om op de bank te zitten.

3. Ze zetten hun gezondheid en conditie op de eerste plek

Waar de meeste mensen hun werk, sociaal leven en familie in de weg laten komen van hun workouts, kun je er beter voor zorgen dat sporten een van jouw belangrijkste prioriteiten wordt.

4. Ze eten niet 24/7 perfect

Natuurlijk zijn er mensen met een perfect figuur die nee zeggen tegen elk stukje chocolade, maar de meeste van ons hebben het af en toe nodig om even te kunnen cheaten. Zo zorgen we er voor dat we niet gek worden en alles in de bovenkamer op een rijtje houden. Voel je dus niet schuldig wanneer je af en toe chocola of een koekje eet. Probeer er alleen geen gewoonte van te maken.

5. Ze slapen veel

Als je nog denkt dat fit zijn alleen te maken heeft met hoe vaak je sport, moet je jezelf eens achter je oren krabben. Een van de belangrijkste dingen die fitte mensen doen zodat ze gezond en in shape blijven, is het krijgen van voldoende slaap. Een goede nachtrust geeft ze namelijk de energie die ze nodig hebben om regelmatig te sporten, het versnelt het metabolisme en het helpt je spieren te hertellen.

6. Ze gaan om met andere fitte mensen

Je bent wat je eet! Niet alleen wat je eet, ook met wie je je omringt. Denk er maar eens over na, als je vrienden altijd fastfood bestellen, taart als toetje nemen en liever (luie) activiteiten ondernemen als op de bank zitten, wat denk je dan dat je zelf gaat doen? Waarschijnlijk precies het zelfde. Andersom werkt het ook, als je vrienden bezig zijn met gezond eten en fysieke activiteiten, doe jij dat ook. Dit betekent natuurlijk niet dat je je vrienden die graag een zak chips op de bank eten aan de kant moet zetten. Zie het eerder als een mogelijkheid om elkaar te motiveren!

7. Ze zijn actief, ook buiten de sportschool

Fitte mensen maken er een prioriteit van om vaak genoeg in de sportschool te staan. Dat betekent niet dat ze hun beweging volledig hier uit halen. Ze doen veel meer zodat ze in shape blijven, ook buiten hun workouts om. Hoe ben je dan zo actief mogelijk, buiten de sportschool om?

  • Ga lopend naar je bestemming
  • Kies voor fysieke activiteiten in het weekend
  • Neem de trap, altijd!
  • Kies voor actieve vakanties
  • Blijf niet stil zitten, sta zo vaak mogelijk op