Kombucha is een eeuwenoud drankje dat gemaakt wordt van gefermenteerde thee. Hoewel het dus beslist niks nieuws is onder de zon, is het drankje pas laatste jaren een ware hit aan het worden. Dat het drankje mega gezond is, komt doordat het vol zit met probiotica en antioxidanten. Gefermenteerde dranken zijn gunstig voor de darmflora, doordat ze heel veel verschillende bacteriën bevatten. Maar wat zijn nu precies de voordelen van het drinken van kombucha? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.


Hoewel ze in Australië en China al lang bekend zijn met kombucha, lijkt de hype nu ook langzaam naar Nederland over te waaien. In China wordt het drankje ‘onsterfelijkheidsthee’ genoemd en mensen zouden het drankje ruim twee eeuwen geleden al ontdekt hebben.

Kombucha wat?

Het drankje bestaat uit groene of zwarte thee, suiker, water en een kombucha-zwam. Deze laatste vormt de basis van het drankje, en bestaat uit een mix van bacteriën en gist die SCOBY genoemd worden. Deze kombucha-zwam produceert dus gezonde stoffen voor in het drankje, maar zelf heeft hij daarvoor eerst voedingsstoffen nodig. En de voeding van de SCOBY? Dat is dus suiker die tijdens het fermentatieproces wordt opgenomen en omgezet in een zure smaak.

Kombucha behoudt zijn zure smaak omdat er van de suiker voor de SCOBY zwam uiteindelijk niet veel over blijft. Doordat tijdens het fermentatieproces suikers worden omgezet in zuren, bevatten gefermenteerde dranken uiteindelijk minder suiker. Ook zijn ze licht verteerbaar en de suikers omgezet in zuren hebben een gunstig effect op de darmflora.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

In kombucha zitten bacteriën en micro-organismen die de darmflora gunstig beïnvloeden, waardoor ze ons immuunsysteem ondersteunen. Zo zorgt het voor een goede spijsvertering en helpt het ons weerbaar te zijn tegen slechte bacteriën die ons ziek maken. Dit is dus zeker handig op momenten dat je weerstand lager is, bijvoorbeeld in het najaar of in een stressvolle periode.

Alsof dat al niet genoeg was, zijn dat niet alle gezondheidsvoordelen van kombucha. Zo helpt het drankje ook bij het ontgiften van het lichaam, door de lever op te schonen met het gluconzuur dat vrijkomt tijdens het fermenteren. Glucosaminen zijn super goed voor je gewrichten! Ook bevat het vitamine B, probiotica en antioxidanten. Hoewel de woorden bacteriën, zwammen en fermentatieproces misschien niet direct erg smakelijk klinken, kunnen we dus écht niet om de gezondheidsvoordelen van kombucha heen!

Koffie, thee, kombucha?

Nu vraag je je misschien af wanneer je kombucha drinkt. Je kan het drinken in plaats van frisdrank, koffie of zelfs in plaats van een alcoholische versnapering. De koude thee bevat natuurlijk geen alcohol, maar door het prik, de toegevoegde smaak én originele zure smaak is het zeker een slimme vervanging voor een alcoholisch drankje. Laat dat biertje of wijntje dus maar staan voortaan!

Waar is het te verkrijgen?

Hoewel er inmiddels flink wat kombucha-merken zijn, zijn het vaak toch de biologische supermarkten en gezondheidswinkels waar je het drankje kunt vinden. Ook in veel koffietentjes kun je het drankje gewoon bestellen, met name in grote steden. Voor een fles kombucha betaal je in de supermarkt zo rond de €2,75. Je kunt het gefermenteerde drankje natuurlijk ook zelf maken. Dat doe je eenvoudig door online een SCOBY te bestellen, en in een glazen pot met wat thee, water en suiker je eigen kombucha te brouwen.

Een originele smaak

Tot slot: de smaak. Die is lastig te omschrijven. Het drankje met prik heeft een aparte smaak, die wij bij Freshhh persoonlijk erg lekker vinden. Wellicht moet je er eerst een beetje aan wennen. Kombucha heeft een gezonde, pure smaak en is van nature een beetje zuur.Het drankje is vaak in meerdere smaken te verkrijgen: de originele smaak, met een fruitsmaak, of met een kruidige of bittere smaak, zoals gember. De prik maakt de smaak spannend en toevoegde smaken als sinaasappel, gember of citroen zijn te kiezen naar voorkeur.

Wanneer je graag gezonde dranken drinkt en niet vies bent van wat zuurdere smaken, is de kans groot dat jij straks een flesje kombucha bestelt wanneer je een drankje buiten de deur doet!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YAYA Kombucha (@yayakombucha) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YAYA Kombucha (@yayakombucha) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YAYA Kombucha (@yayakombucha) op