Het koolhydraatarm dieet, ook wel het ‘low carb’ of keto dieet genoemd, is een uitstekend dieet voor wie op een duurzame manier wil afvallen. Waar de meeste, klassieke diëten je aanmoedigen om zoveel mogelijk vetten te vermijden, legt dit dieet de focus op de inname van koolhydraten.
Het ‘gevaar’ van koolhydraten
Koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, gaat je lichaam insuline aanmaken – en daar zit het risico. Wanneer we te veel koolhydraten opnemen (wat in het Westen zo’n beetje de norm is), maakt ons lichaam ook te veel insuline aan. Die insuline gaat dan enerzijds de vetverbranding remmen, maar zorgt ook voor het optreden van ‘suikerdipjes’ – waar we zin in vette, vullende voeding van krijgen.
Het gevolg? We moeten om de 2 à 3 uur iets eten om een knagend hongergevoel, lichtheid in het hoofd of prikkelbaarheid te vermijden. Én we slaan een heleboel vet op.
Wie zijn koolhydraat opname terugdringt naar 0 tot 50 gram per dag en dat enkele dagen volhoudt (afhankelijk van persoon tot persoon, gemiddeld gaat het om 1 tot 3 dagen) brengt zijn of haar lichaam in ketose, beter bekend als het nu zo populaire keto-dieet. Dit is een staat waarin je ontzettend snel afvalt omdat je geen vetten meer opslaat. Je lichaam verbrandt de energie die je binnenkrijgt namelijk meteen, en doet daarna beroep op je vetreserves. Opgepast! Blijf niet langer dan twee weken aan één stuk in ketose, om leverproblemen te voorkomen.
Wat eet je tijdens een koolhydraatarm dieet?
Eerst ga je koolhydraten schrappen. Dat betekent…
- Geen graanproducten, dus geen brood of pasta maar ook geen rijst.
- Geen suikerrijke producten (en ook geen kant-en-klare gerechten, want die bevatten vaak verborgen suikers).
- Vermijd aardappelen of aardappelzetmeel (vaak in de vorm van bindmiddel).
Lijkt dat een grote opgave? Maak je maar geen zorgen. Wie zich verdiept in het dieet, ontdekt al snel dat er ontzettend veel gerechten zijn zonder bovenstaande ingrediënten én dat je eigenlijk niets hoeft te missen. Er zijn namelijk een heleboel dingen die je wél mag eten!
- Eiwitrijke voeding (bij veel koolhydraatarme diëten eet je erg veel proteïnen – je kunt die namelijk makkelijk omzetten naar energie of spieren).
- Groenten.
- Gezonde, natuurlijke, verzadigde vetten.
- Een beperkte hoeveelheid fruit.
De risico’s
- Er bestaat een kans dat je cholesterolgehalte stijgt.
- Een te grote hoeveelheid proteïnen kan je nieren overbelasten.
- De staat van ketose kan belastend zijn voor de lever – blijf dus niet langer dan twee weken aan één stuk in ketose.
Wie twijfelt of met vragen zit, kan het beste eerst de huisarts raadplegen alvorens aan een dieet te beginnen.