Wanneer je bekend bent met mindfulness ken je het concept van een mindfulness journal misschien ook al wel. Het is een soort dagboek waar je in kunt schrijven om je gedachten op een rijtje te zetten. Je staat dan even stil bij je gedachten en hoe je je voelt.

Een vorm van een mindfulness journal is een gratitude journal: een boekje waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent. Zo neem je de tijd om er stil bij te staan en kun je het later ook nog teruglezen. Het namelijk bewezen dat door je gedachten en problemen van je af te schrijven, je mentale gezondheid vooruit gaat.

gratitude journal mindful

Maak er een gewoonte van

Een van de belangrijkste regels om ervoor te zorgen dat je echt iets aan het journalen hebt, is er elke dag tijd voor maken. Dat hoeft echt maar 15 minuutjes te zijn, het liefst elke dag rond dezelfde tijd. Kies een journal – daar vertellen we zo meer over – en een pen. Dat laatste is belangrijker dan het misschien lijkt. Je wilt natuurlijk dat het fijn is om te schrijven. Probeer ook altijd voor een papieren journal te gaan. Het beste kun je zorgen dat er geen afleidingen zijn in de tijd dat je aan je mindfulness journal werkt.

Een leeg notitieboek of een mindfulness journal met oefeningen?

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer je wilt beginnen met een mindfulness journal. Zo kun je ervoor kiezen om een leeg notitieboek te nemen en het zelf in te delen zoals jij dat wilt. Wanneer je het boekje koopt kun je erover nadenken wat je erin wilt gaan schrijven – dromen, gedachtes, plannen voor de toekomst of juist hoe iets gegaan is? – en wat je mooi vindt. Je kunt online zogenaamde ‘prompts’ opzoeken, een soort oefeningen die je vragen over een bepaald iets te schrijven. Zo’n notitieboek kun je natuurlijk opleuken precies zoals je het wilt.

mindfulness journal schrijven je gedachten

Er zijn ook veel journals die je kant-en-klaar met oefeningen kunt kopen. Dat kan handig zijn als je die begeleiding nodig denkt te hebben of niet goed weet waar je moet beginnen. Vaak zijn deze journals ingedeeld op dag, week en maand en zijn er vragen die je kunt beantwoorden. Ook kun je vaak aparte pagina’s met informatie of een plek waar je je doelen kunt opschrijven vinden.

Waar ga jij voor? Wil je je fantasie de vrije loop laten of volg je liever op de gebaande wegen van een journal met vragen en opdrachten? Keuze gemaakt? Begin maar met schrijven!