Heb jij hier weleens van gehoord, witte eieren die beter zijn dan de bruinrode variant? Vast wel, alleen kan het zijn dat je hier alsnog nooit echt bij stil hebt gestaan. Wij hebben het voor je uitgezocht. Is het een mythe of een feit, zijn witte eieren of juist de bruinrode eieren beter óf gezonder? Nieuwsgierig? Lees dit artikel dan snel door.
De herkomst van witte en bruine eieren
Je zal het misschien wel denken maar witte eieren zijn niet afkomstig van witte kippen. Hetzelfde geldt voor de bruinrode varianten, deze zijn niet per se afkomstig van bruine kippen. Dit klinkt niet zo logisch maar het feit dat een wit ei wit is ligt aan de kleur lellen die een kip heeft. Deze lellen zitten achter de snavel van een kip. Dus heeft een kip rode lellen dan kan je ervan uitgaan dat hij bruinrode eieren legt. Hetzelfde gaat op voor kippen met witte lellen.
Wat is de reden dat witte eieren goedkoper zijn dan zwarte eieren?
Ja, ook dit is zoiets. Witte eieren zijn in de supermarkt dus goedkoper dan de bruinrode eieren. De reden dat hier een groot prijsverschil in zit is dat het ligt aan de kwaliteit, bekendheid en imago volgens eierdeskundige Peter van Horne. Dit blijkt uit onderzoek dat wij deden op internet. Naast het feit dat bruinrode eieren een beter imago hebben volgens de eierdeskundige is het zo dat het prijsverschil vaak te wijden is aan het leven van de kip. Het schijnt namelijk zo te zijn dat witte eieren minder vaak worden gelegd op een biologische manier. Biologische of scharreleieren zijn vaker bruin. Dit zou dus kunnen duiden op het prijsverschil.
Duurder maar ook gezonder?
Nu we ongeveer weten welke reden erachter zit waarom een bruin ei duurder is dan een wit ei is het misschien ook wel goed te weten of hij ook gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat het aantal calorieën van een ei over het algemeen gewoon op gelijk niveau ligt voor zowel bruinrood en witte eieren. Nee, het maakt geen verschil volgens de United States Department of Agriculture. Omdat de aantal calorieën dus geen verschil maken per eikleur geven wetenschappers aan dat de samenstelling van het ei dus ook niet verschilt. Wel kan het zo zijn dat wanneer een kip een heel goed leven heeft gehad en dus lekker heeft kunnen rondscharrelen, het aantal vitamines per ei hoger liggen. Zo bevatten deze scharrelkippen een grotere hoeveelheid vitamine D.
Kortom, we kunnen dus stellen dat een wit en een bruinrood ei niet heel veel van elkaar verschillen. Het enige waar het verschil dus wel in kan liggen is het vitamine D-gehalte én het soort leven dat een kip leidt.