Koolhydraatarm eten kan op veel verschillende manieren. Er zijn dan ook heel wat diëten die hierop gebaseerd zijn naast het standaard koolhydraatarme dieet.

1. Ketogenic

Het ketogenic dieet, ook wel keto genoemd is een koolhydraatarm dieet hoog in vet. Je insulineniveau komt heel laag te liggen en je lichaam laat veel vetzuren vrijkomen. Je lever maakt dat ketonen van, die dan de voornaamste energiebron van je lichaam worden in plaats koolhydraten. Bij een keto dieet eet je minder dan 50 gram koolhydraten per dag.

2. Paleo

Wanneer je paleo eet, eet je alleen nog maar voedingsmiddelen die in de paleolithische tijd (waarschijnlijk) beschikbaar waren. Het is vooral gefocust op vlees, vis, eieren, groenten en fruit en noten en zaden. Eten zoals verwerkte producten, granen en zuivel worden uitgesloten. Paleo kan helpen bij afvallen, bloedsuiker verlagen en de kans op hartkwalen verminderen.

3. Low Carb High Fat (LCHF)

Dit dieet lijkt er g op een standaard koolhydraatarm dieet, maar er ligt meer nadruk op onverwerkte producten. Ook focus je vooral op vetten en niet echt op eiwitten. Je eet vooral vlees en vis, eieren, groenten, zuivel en noten en bessen. Ook gezonde vetten zijn erg belangrijk. De koolhydraatinname ligt tussen de 20 en 100 gram per dag.

4. Atkins Dieet

Het Atkins Dieet bestaat uit vier fases. Ten eerste de inductie: je eet twee weken minder dan 20 gram koolhydraten per dag. Daarna zoek je balans door noten, koolhydraatarme groenten en fruit toe te voegen. Vervolgens komt het finetunen wanneer je dichter bij je gewichtsdoel komt, zodat je minder snel afvalt. Uiteindelijk kom je in de laatste fase, waarbij je meer koolhydraten kunt eten zolang je het gewicht er niet weer bij krijgt. Het is belangrijk dat je bij dit dieet genoeg vezels binnenkrijgt.

5. Low-carb Mediterranean Diet

Het Mediterraanse dieet is erg populair en lijkt op een normaal koolhydraatarm dieet. Het is gebaseerd op het eetpatroon van mediterraanse landen in de vroege 20e eeuw. Het focust vooral op vette vis in plaats van rood vlees en verkiest olijfolie over bijvoorbeeld boter. Hele granen worden helemaal niet gegeten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het kan helpen tegen hartkwalen, borstkanker en diabetes type 2.