Gooi jij het liefst bij elke avondmaal er een rood pepertje doorheen? Ben je enorme fan van pittige sauzen als chilisaus, tabasco en sambal? Dan wordt jij vast blij van het nieuws dat we je gaan brengen. De wetenschap zegt namelijk dat hete saus hartstikke goed is voor je gezondheid. Maar is dat wel waar? Wij verdiepten ons eens in de materie en vonden het antwoord.


Is een hete saus goed voor de gezondheid?

Je zou het misschien niet verwachten, maar capsaïcine – het gedeelte in de pepers wat het zo pittig maakt – dient als een antioxidant. Het remt ontstekingen en gaat zelfs enkele kankercellen tegen. De groei van kankercellen werd verminderd nadat wetenschappers er capsaïcine op legden, vertelt senior David Popovich, hoogleraar aan de Nieuw Zeelandse Massey University.

‘That’s one of the ways scientists think capsaicin and other active compounds in vegetables can prevent cancer development: by stimulating apoptotic cell death,’ vertelt hij TIME Magazine. Daarnaast vertelt hij ook dat je de hete saus het best kunt combineren met een vettige maaltijd of ingrediënt. Bij vetarm eten kan de capsaïcine minder goed worden opgenomen dan bij vettig eten.

Conclusie: hete en pittige sauzen zijn goed voor de gezondheid, omdat ze ontstekingsremmend werken. Reden genoeg dus om af en toe eens dat potje sambal of tabasco op tafel te zetten, niet? Let wel goed op welke saus je aanschaft: in sommigen zitten namelijk onnodig veel suikers.

Zie ook

Science says: hete saus is goed voor de gezondheid

Recept: Mexicaanse chili sin carne

Science says: hete saus is goed voor de gezondheid

Overheerlijke Portobello met pompoenrisotto

Science says: hete saus is goed voor de gezondheid

Recept: heerlijke ovengroenten met kip