De manier waarop we tegenwoordig leven kan er bij veel mensen voor zorgen dat ze vermoeid raken. Er wordt verwacht dat je hard werkt en carrière maakt, maar daarnaast heb je ook nog je sociale verplichtingen en misschien ook nog een gezin. Wanneer het niet meer lukt om alles te balanceren, dan kun je een burn-out krijgen. Je bent dan letterlijk opgebrand. Dat heb je vaak pas door wanneer het al even aan de gang is, doordat we de neiging hebben door te gaan tot het laatste uit de put is. Maar hoe herken je een burn-out eigenlijk?

7 signalen waaraan je een burn-out herkent

1. Oververmoeidheid

Moe opstaan, moe jezelf je dag door worstelen, moe weer naar bed. En dat steeds weer opnieuw. Wanneer je last hebt van een burn-out kun je je mentaal, fysiek of emotioneel uitgeput voelen. En natuurlijk kan dat ook alle drie tegelijk zijn. Waarschijnlijk slaap je ook meer en ben je tijdens je werk oververmoeid.

 

2. Frustratie en negatieve emoties

Doordat je vermoeid bent en je niet goed voelt, is er een kans dat je sneller gefrustreerd raakt. Met jezelf omdat het niet zo gaat zoals jij wilt, maar ook met anderen. Ook somberheid en negatieve emoties kunnen een teken zijn van een burn-out.

burn-out frustratie negatieve gevoelens

3. Lusteloosheid

Het begint misschien dat je bij elke afspraak in je agenda – ook de leuke – het liefst wilt afzeggen. Uiteindelijk heb je steeds minder zin om dingen te doen, ook dingen die je normaal heel leuk vond. Het kost te veel inspanning of je hebt er gewoon geen zin meer in. Wanneer je je lusteloos voelt en de motivatie voor alles ontbreekt, is er een kans dat je last hebt van een burn-out.

4. Concentratieproblemen

Onderzoeken hebben uitgewezen dat stress en vermoeidheid ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren. Door die moeite om te focussen raak je nog vermoeider, zeker wanneer je het moet forceren om je werk toch af te krijgen. Ook kun je tijdens een burn-out vergeetachtiger worden en last hebben van geheugenproblemen.

5. Je zorgt niet goed voor jezelf

We zijn geneigd om slechte gevoelens te compenseren met iets wat ons beter laat voelen. Helaas zijn dat vaak ook dingen die slecht voor je zijn. Roken bijvoorbeeld, of veel (ongezond eten) en veel alcohol drinken. Je hoopt daardoor minder last te hebben van stress. Daar komt bij dat tijdens een burn-out je werk je veel moeite kost, waardoor het huishouden op een laag pitje kan komen te staan, zeker wanneer je alleen woont.

je zorgt niet goed voor jezelf oververmoeid

 

6. Je gedrag veranderd

Al die dingen kunnen ervoor zorgen dat je je anders gedraagt. Misschien trek je je terug door de vermoeidheid of somberheid. Of je bent prikkelbaarder door de eerder genoemde frustratie, wat kan zorgen voor conflicten.

7. Gezondheidsproblemen

Een burn-out heeft niet alleen invloed op je mentale gezondheid. Ook fysiek kan het impact hebben. Je lichaam raakt uitgeput, waardoor je weerstand afneemt. Verder heb je op lange termijn kans op ernstigere klachten zoals hartproblemen, depressie en gewichtstoename.

Herken je jezelf heel erg in deze symptomen en merk je dat het je leven belemmerd? Dan is het goed om een keer een afspraak te maken met je huisarts. Ook een regelmatige check-in met jezelf kan helpen om een burn-out te voorkomen.