In deze moderne tijden hebben we er allemaal wel eens last van: vermoeidheid, stress en te veel werk dat af moet. Maar wat als het je leven zo erg gaat beheersen dat je niet meer aan je werk toekomt? Misschien heb je dan een burn-out. En dat is niet op te lossen door wat werk te laten liggen. Maar kun je een burn-out ook voorkomen? Deze vijf tips kunnen jou daarbij helpen!

Met deze 5 tips kun jij een burn-out voorkomen


1. Slaap en rust

Ben jij zo iemand die maar een paar uur slaap per dag nodig heeft? Dat is fout, want dat kan namelijk helemaal niet. Houd je aan de acht uur slaap per nacht. Vergeet de dag ook niet. We hebben rust nodig tussen periodes van hoge productiviteit.

2. Creëer je ochtendritueel

Het eerste uur van je dag, wordt ook wel de ‘the golden hour’ genoemd. Je hoofd is nog leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan. Het is dit moment waarop je de toon zet voor de rest van de dag. Wordt het er eentje vol stress of vol overzicht? Word je gehaast wakker of zet je de wekker wat eerder?

3. Beweeg (10 minuten)

Beweging is een wondermiddel voor je fysieke en mentale toestand. Dat betekent niet dat je even een paar rondjes moet rennen zodra je niet lekker in je vel zit. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn out te voorkomen. En nee, met ‘actief’ wordt niet een hele marathon bedoeld.

4. Ga op stand-by

Het is zeker belangrijk om één keer per dag afstand te nemen van je technologie, want ze werken verslavend. Laat je telefoon een keer in je tas zitten als je thuis komt. Pak een boek in plaats van je laptop, luister muziek in plaats van tv kijken en stop met het checken van je mail. Deze pauze is een mooi begin, maar denk eens groter.

5. Creëer

Één van de burn out kenmerken, is dat het moeilijk is om helder en creatief te denken. Houd je creativiteit daarom in leven of blaas hem een nieuw leven in.

Iedereen kan creatief zijn, je moet alleen uitvinden waar jij graag creatief mee bezig bent. Denk dan niet gelijk aan knippen en plakken. Maar doe iets waar JIJ je creativiteit in kwijt kan.


Net terug van een heerlijke vakantie? Pas op voor een burn-out

Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?

Hardlopen helpt bij vermoeidheidsklachten