We houden onze zorgkosten het liefst allemaal zo laag mogelijk. Je zorgkosten zijn kosten die maandelijks terugkeren, maar daarnaast kan het ook aardig oplopen. Niet alles wordt namelijk door de zorgverzekeraar vergoedt en daarnaast heb je ook nog eens een verplicht eigen risico. Het is dan fijn als je toch kunt besparen op je zorgkosten. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om je zorgkosten zo laag mogelijk te houden.

1.   Sluit een zorgverzekering af die past bij jou

Ten eerste is het belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten die bij jou past om overbodige kosten achterwege te laten. Het afsluiten van een basispakket is in Nederland verplicht, maar hierbij verschillen de premies per zorgverzekeraar. Verder is er nog de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren. Hierbij kun je een extra verzekering afsluiten voor brillen en lenzen of extra fysiotherapie. Soms kun je juist kosten besparen door een aanvullende verzekering af te sluiten, wanneer je veel gebruik maakt van de zorg. Hierbij is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen voordat je een zorgverzekering 2023 gaat afsluiten.

2.   Een gezonde levensstijl

Daarnaast kun je natuurlijk ook je zorgkosten beperken door een gezonde levensstijl te hanteren. Een gezonde levensstijl wil zeggen dat je gevarieerd eet, voldoende beweegt en ontspant wanneer het kan. Door gezond te eten, zul je uiteindelijk meer energie hebben waardoor je ook genoeg kunt bewegen om fit te blijven. Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg te ontspannen en te rusten. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk bij een gezonde levensstijl. Het nuttigen van alcohol en roken passen niet binnen een gezonde levensstijl en kunnen dan ook levensgevaarlijk zijn. Er kunnen natuurlijk altijd onverwachte dingen gebeuren, waarbij je toch gebruik moet maken van de zorg. Een gezonde levensstijl maakt echter de kans op ziekte met bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis wel kleiner.

3.   Vraag zorgtoeslag aan

Bovendien kun je besparen op je zorgkosten door zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een tegemoetkoming voor de lagere inkomens op de maandelijkse zorgpremie. Wanneer je een jaarinkomen hebt van 23000 euro of lager, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. De zorgtoeslag zal in 2023 zelfs stijgen met 412 euro per jaar, wat uitkomt op 34 euro per maand. Hiermee kunnen veel van de kosten voor de zorgpremie al gedekt worden. Wanneer je een zorgverzekering afsluit heb je de keuze om dit jaarlijks of maandelijks te betalen. Door je zorgpremie jaarlijks te betalen kun je ook besparen op je zorgkosten en dit kan oplopen tot wel 3 procent.

 

Kortom, wanneer je wilt besparen op je zorgkosten, kun je een aantal maatregelen treffen. Het is daarbij belangrijk om je te verdiepen in je zorgverzekering en een zorgverzekering af te sluiten die bij jou past. Verder kun je met een gezonde levensstijl je zorgkosten beperken. Naast dat dit fijn is voor je portemonnee is het natuurlijk ook goed voor je lichaam. Tot slot kun je zorgtoeslag aanvragen als je hier recht op hebt om (een gedeelte van) je zorgpremie te compenseren.