Soms lijkt het alsof dat vet rond je middel er maar niet af wilt. Vervelend, maar ook niet heel raar want je lichaam slaat al snel extra vet rond je middel op. En het kan ook onder andere aan je aanpak liggen. Met alleen maar sporten kom je er namelijk niet.

1. Cardio

Met cardio verbrand je uiteindelijk de meeste calorieën. Bijvoorbeeld met hardlopen, HIIT-trainingen of zwemmen. Ook vaker de fiets pakken is een goed idee, zeker als je er een stevig tempo achter zet.

2. Krachttraining

Krachttraining is net zo belangrijk als cardio, want bij afvallen verlies je ook spiermassa. Je komt ook niet bij dat platte buikje met alleen buikspieroefeningen. Het hele lichaam trainen is het best. En meer spieren betekent ook dat je tijdens je rust meer calorieën verbrand.

cardio en krachttraining voor afvallen

3. Minder snelle koolhydraten

Ze zijn onze belangrijkste bron van energie, maar snelle koolhydraten zijn een probleem. Ze zitten in bijvoorbeeld producten met veel suiker, maar ook in witbrood, pasta en witte rijst. Volkoren producten bevatten iets meer koolhydraten, maar ook meer vezels en ze vullen meer. Daardoor zijn ze juist een goede vervanger voor het afvallen. Ook peulvruchten zijn een goede optie.

4. Meer eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig om de vetverbranding te stimuleren en je spieren te repareren na inspanning. Meer eiwit zorgt er dus voor dat je lichaam in verhouding minder vet en meer spieren kweekt. Eiwitten zijn vooral te vinden in zuivel, vlees, vis, eieren, en peulvruchten.

5. Minder verzadigd vet, meer gezond vet

Dat we beter niet te veel verzadigde vetten kunnen eten weten we wel. Maar te weinig vet eten is ook mogelijk. We hebben namelijk gezonde, onverzadigde vetten nodig. Bijvoorbeeld voor hormonen als testosteron, die je nodig hebt voor afvallen en het opbouwen van spieren. Ook Omega-3- vetzuren die je onder andere vindt in vette vis zijn goed voor je.

6. Een gebalanceerd eetpatroon

We associëren afvallen vaak met een dieet en dat betekend dus een stuk minder eten. Maar zo’n dieet houdt je vaak niet lang vol en dan ga je al snel terug naar je oude eetpatroon. Het beste is om door de dag heen kleine hoeveelheden te eten. Je moet een balans zien te vinden in wat en hoe vaak je eet en hoe groot de porties zijn.

gebalanceerd eetpatroon

7. Minder alcohol

Dit zal je vast niet verbazen, maar alcohol kan je goed tegenwerken wanneer je probeert af te vallen en vooral met vet rond je middel. De snelle koolhydraten uit de alcohol worden als eerste verwerkt en dus komt het verbranden van vet op een laag pitje te staan. De snelheid van je stofwisseling kan ook beïnvloed worden. Onder andere doordat je door alcohol minder goed slaapt. Daar lees je bij punt 9 meer over.

8. Doe eens rustig aan

Bij afvallen denken we vooral aan veel bewegen en sporten, maar soms moet je het juist ook even rustig aan doen. Het moet je namelijk geen stress bezorgen, want dat kan funest zijn voor het afvallen. Cortisol, het stresshormoon, zorgt ervoor dat je lichaam meer buikvet aanmaakt en er meer van opslaat. Van stress kom je dus vooral rond je middel. Neem dus ook de tijd om te ontstressen.

minder stress cortisol stresshormoon afvallen

9. Genoeg slaap

We blijven het maar herhalen: een goede nachtrust is belangrijk. Ook voor het afvallen. Zo heb je door genoeg slaap meer energie om te sporten, maar heeft het ook een positief effect op de hormonen die je helpen bij afvallen, testosteron bijvoorbeeld. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat je door slaaptekort overdag meer honger kunt hebben, doordat de hormonen die je hongergevoel reguleren uit balans zijn

10. Genoeg vitamines

Een gebrek aan vitamine D zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sneller aankomt. Genoeg vitamine D betekent dat de vetverbranding bevorderd wordt. Ook vitamine C, die je insulineniveau verlaagd, is belangrijk. Wanneer je te veel insuline in je lichaam hebt, wordt het moeilijker om vet te verbranden.