Je wekker gaat, maar je bent er eigenlijk nog helemaal niet klaar voor om wakker te worden. Nog een keertje op de snoozeknop drukken dan maar. Toch is dat eigenlijk helemaal geen goed idee. 

Hoe kan je stoppen met snoozen?

Met de snoozeknop stel je het opstaan nog even wat langer uit. Die extra negen minuten slaap klinkt natuurlijk heel fijn, maar eigenlijk heeft het vooral nadelen. Het is namelijk helemaal niet goed voor je om kort weer in slaap te vallen om na negen minuten weer wakker te schrikken door de wekker. Je krijgt geen extra rust en de stressreactie door het verstoren van je slaap is ook niet goed voor je. Tijd om te stoppen met snoozen, dus.

1. Creëer een vast slaapritme

Onze biologische klok werkt over het algemeen best goed, hij is alleen niet bij iedereen hetzelfde en ook te dereguleren. Maar wanneer je een slaapritme creëert komt hij heel goed van pas. Door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend er op hetzelfde wakker wordt, vorm je een slaapritme. Wanneer je genoeg slaap krijgt en uitgerust bent aan het einde van de nacht, is er een kans dat je soms je wekker niet eens nodig hebt om wakker te worden. Allemaal dankzij een goed geregeld slaapritme.

Tip: geen idee wat jouw ideale slaapritme is? Je kunt de uren die je slaapt bijhouden met een app.

2. Zet je wekker niet eerder dan nodig

Weet je hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor je ochtendroutine? Dan kun je makkelijk uitrekenen wanneer je uiterlijk je bed uit moet. Probeer eens om je wekker op dat tijdstip te zetten. Dan krijg je net iets meer slaap, maar heb je geen tijd om ook nog eens de snoozeknop te gebruiken.

3. Vind een reden om uit bed te gaan

Dit kan lastig zijn wanneer je over het algemeen met tegenzin je bed uit komt. Probeer iets te vinden of creëren in je ochtendroutine of je dag waarvoor jij je bed graag uit wilt komen. Dan kun je je daarop focussen in plaats van op alle redenen waarom je liever in bed blijft. Op die manier wordt het snoozen minder verleidelijk.

4. Laat het daglicht binnen

Daglicht heeft heel wat invloed op onze nachtrust. Door overdag genoeg daglicht te krijgen val je over het algemeen sneller in slaap en slaap je beter. ’s Ochtends zorgt het er juist voor dat de productie van melatonine stopt en je wakker wordt. De gordijnen gelijk opengooien kan er dus voor zorgen dat jij makkelijker wakker wordt.

5. Zet je wekker verder weg

Wat is de beste manier om te zorgen dat je niet kunt snoozen? Juist: je wekker ver weg genoeg zetten dat je er niet bij kunt zonder uit bed te komen. Natuurlijk moet je daarna alleen niet weer je bed in kruipen, want dat heeft het nog geen zin.