Voedselverspilling is een epidemie. Ongelofelijk veel eten wordt dagelijks weggegooid, en dat is zonde. Volgens onderzoek van het Voedingscentrum verspillen Nederlandse huishoudens jaarlijks zo’n 34 kilo aan eten. Gelukkig kan jij hier wat aan doen, door een aantal gemakkelijke stappen te ondernemen. Benieuwd hoe? Met deze tips kan je voedselverspilling tegengaan.


1. Slim shoppen

De term ‘bulken’ heb je misschien wel eens voorbij zien komen. We hebben het hier niet over bulken in de sportschool, maar in de supermarkt. Je kunt als consument namelijk bulken door zelfgekozen hoeveelheden eten mee te nemen. In verschillende supermarkten heb je ‘bulk-afdelingen,’ waar je een zakje (of een zelf meegenomen blik), met de gewenste hoeveelheid eten kan vullen. Schep bijvoorbeeld noten, muesli ’s, bonen en chocola. Zo kan je precies pakken wat je wilt, en neem je niet te veel mee naar huis. Dé manier dus waarop je voedselverspilling kunt tegengaan.

2. Kliekjes bewaren

We weten het, het is soms verleidelijk om eten wat je overhoudt meteen weg te gooien. Maar met kliekjes kan je eindeloos veel doen. Je kunt eten wat je niet opeet bewaren in tupperware bakjes, en dit kan je de volgende dag weer opeten. Ook kan je weckpotjes gebruiken voor groente die je overhoudt, zoals een knoflookteentje of een ui. Zo blijft het goed vers en hoef je niet onnodig eten te verspillen.

3. Een opgeruimde koelkast

Een opgeruimde vriezer is het halve werk. Door je koelkast overzichtelijk te houden, weet je wat je nog hebt liggen en wat je kan gebruiken. Op deze manier voorkom je dat je niet weet wat er eigenlijk in je koelkast ligt, en koop je niet onnodig veel bij. Zo kan je gemakkelijk voedselverspilling tegengaan. Hierdoor zie je ook sneller dat ene product wat achter in de vriezer ligt en eigenlijk al over de datum is…

4. Invriezen

De vriezer is je grote vriend als je voedselverspilling wilt tegengaan. Door eten in te vriezen, blijft het lekker vers. Ook kan je eten in de vriezer vaak ongelofelijk lang bewaren, in tegenstelling tot de koelkast. Veel brood? Invriezen. Een cake gemaakt? Invriezen. Tofu of vlees gekocht? Je weet het, invriezen.

5. Hergebruik eten

Wees lekker creatief en maak nieuwe gerechten van oud voedsel. Met deze tip kan je op een leuke manier voedselverspilling tegengaan. Maak bijvoorbeeld jam van zachte aardbeien, mix een bruine banaan in je havermout en gooi je overgebleven groenten door een rijstgerecht. Ook kun je croutons van oud brood maken, of kan je de pitten van de pompoen roosteren, die je normaal misschien zou weggooien. Het zal je verbazen hoeveel je kan hergebruiken!

Lees ook

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

Tips om voedselverspilling te voorkomen

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

Vijf simpele tips om duurzamer te leven

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

De invloed van het dagelijks gebruik van plastic op onze aarde