Alle kleine beetjes helpen. Ik durf te zeggen dat veel mensen leven met de gedachte; ‘Maar ik in mijn eentje kan toch niets veranderen aan het probleem rondom het uitputten van de aarde?’ Maar toch wel, want stel je eens voor dat iedereen zo zou denken. Dan zou het dus een grote puinhoop worden. Lees hier met welke kleine aanpassingen jij al een steentje bij kunt dragen!

1. Vervoer

Oké wanneer je meer dan 20 kilometer af moet leggen, snappen wij ook dat je dit liever niet te voet of met de fiets doet.. Maar neem die 20 kilometer dan als grens. Moet je minder dan 20 kilometer afleggen om je bestemming te bereiken? Neem dan lekker de fiets! Is het om de een of andere reden niet mogelijk om je locatie per fiets te bereiken? Deel dan je auto of neem het openbaar vervoer. En zeg nou zelf, dit is ook nog eens veel gezelliger dan in je eentje in je auto!

2. Voeding

Koop vooral producten uit je eigen streek of seizoensgebonden producten. Je helpt hier niet alleen de kweker in jouw buurt een handje mee, maar dit scheelt ook veel in transportkosten van de groenten die uit bijvoorbeeld verre landen moeten komen. Nog een tip betreft voeding is het eten van meer groenten en plantaardig eiwitten. Eet je vlees? Probeer de dagen dat je vlees eet, te minderen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf exacte dagen af waarop je geen vlees eet. Maak het uitdagend voor jezelf. Probeer bijvoorbeeld met groenten te koken die je niet vaak eet of zelfs nog nooit hebt gehad!

3. Producten

Repareren of recyclen! Gooi je producten minder snel weg. Een zeer gemakkelijk uitvoerbare tip is het kopen van een drinkfles. Ten eerste blijkt uit verschillende onderzoeken dat het drinken uit PET-flessen erg slecht is voor het milieu, maar ten tweede ook voor jouw lichaam. Kies voor bijvoorbeeld een Dopper fles. De nieuwe Dopper Insulated houdt je water zelfs 24 uur koud en 9 uur heet! Wanneer je de fles standaard meeneemt, zorg je er wellicht ook nog eens voor dat je meer water drinkt. Je zult de fles namelijk sneller vullen. Dit lijkt wellicht een ietwat duurdere oplossing in het begin, maar uiteindelijk bespaard het je geld en is het ook nog eens beter voor het milieu. Eerder schreven wij al over het verkleinen van je plastic footprint.

4. Wonen

Een goede stap om mee te beginnen is om de lampen in je huis te vervangen door LED lampen. Zo is de LED lamp 90 procent zuiniger dan de normale gloeilamp, verstoot deze verlichting veel minder CO2 uit en bevat een LED lamp minder giftige stoffen! Je huis isoleren is ook een goede oplossing. Hiermee kun je het aantal aardgas wat wordt gebruikt voor het verwarmen van een huis verminderen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om de temperatuur van je verwarming wat lager te zetten. We get it, het wordt kouder en dan wil je niets liever dan lekker opwarmen. Maar dit kan net zo goed met een dikkere trui, een deken over je heen en met een mok warme chocomelk.

5. Energie

Iets dat je zou kunnen doen is het aanschaffen van zonnepanelen. Nu is dit meteen een grote stap en begrijpen wij ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Wat kleinere dingen die je wel gemakkelijk kunt toepassen zijn bij het stemmen voor een politieke partij bijvoorbeeld rekening houden met de standpunten rondom zonne- en windenergie. Of kijk bijvoorbeeld eens naar een project waarin je kunt participeren, bijvoorbeeld het gezamenlijk financieel participeren in een windmolen-project.

Dopper insulated

Lees ook

Vijf simpele tips om duurzamer te leven

Oktober: Zero Waste Challenge voor een betere wereld

Vijf simpele tips om duurzamer te leven

7 tips om zo min mogelijk gif uit plastic binnen te krijgen!