Een heerlijk warm bad voordat je je bed in duikt, wie houdt daar nu niet van. Zeker als je dan ook nog eens in gewassen beddengoed kan duiken. Maar wist je dat een warm bad of warme douche je ook kan helpen om beter te slapen?

De voordelen van een warm bad of warme douche

Een koude douche is natuurlijk heel gezond, maar ook een warm bad of warme douche heeft grote voordelen. Het verlaagt bijvoorbeeld je bloeddruk, kan je bloedsomloop verbeteren en het is ideaal om vermoeide of overbelaste spieren te ontspannen. Genoeg reden om ’s avonds dus even de tijd te nemen voor een bad of douche. Er is alleen nog een ander voordeel dat je misschien nog niet kende. Een warm bad of warme douche kan namelijk de kwaliteit van je slaap een stuk beter maken.

Dat kwam naar voren uit een onderzoek van de Universiteit van Texas. Het onderzoek toonde aan dat een warm bad of warme douche een merkbare invloed had op de slaapkwaliteit. Er werden 17 eerdere onderzoeken vergeleken om een conclusie te kunnen trekken. Slecht 10 minuten in warm water van 40 graden aan het eind van de dag heeft al invloed op hoe je slaapt. De kwaliteit van het slapen ging omhoog, maar ook hoe lang deelnemers sliepen. De deelnemers van de onderzoeken vielen ook gemiddeld tien minuten sneller in slaap dan normaal.

warm douchen of in bad beter slapen

Wordt je moe door een warm bad of warme douche?

Een warm bad of warme douche zorgt er niet per se voor dat jij je moe gaat voelen, al kan dat wel zo lijken. Je lichaamstemperatuur wordt geregeld door het zogenaamde circadiaanse ritme. Meestal zorgt die ervoor dat twee uur voordat je gaat slapen, je lichaam automatisch begint af te koelen. Je lichaamstemperatuur is dan ook het laagst terwijl je slaapt. Wanneer je ’s avonds afkoelt, gaat je lichaamstemperatuur ongeveer 0.5°C tot 1.5°C omlaag. Een warm bad zorgt ervoor dat alle warmte zich naar je handen, voeten en huid verplaatst. En daar kan de warmte makkelijker je lichaam verlaten. Ook omdat je bloedvaten door het warme water verwijdden.

Je kunt het beste anderhalf tot twee uur voordat je naar bed gaat even een ontspannend bad of warme douche nemen. Op die manier heeft het het meeste effect op hoe snel je in slaap valt en hoe goed je slaapt.