Je ziet het steeds vaker voorbij komen, jongeren met een burnout. Een burnout is het gevolg van langdurige stress en emotionele overbelasting. Dit kan gevolgen hebben, ook op de lange termijn. Het is dus belangrijk om de signalen te herkennen, want dan kun je het ook voorkomen.
Wat is een burn-out?
Bij een burn-out ben je langere tijd over je grenzen heen gegaan. Op een bepaald punt ben je zo uitgeput, dat je geen energie meer kunt vinden om je werk te doen. Vaak word het beschouwd als een werk gerelateerd probleem, maar dit is niet altijd de oorzaak. Het kan iedereen overkomen, wel komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook mensen die over het algemeen perfectionistisch zijn en de lat voor zich zelf hoog leggen, lopen meer risico.
- Geen plezier meer in je werk hebben
- Lang en veel piekeren
- Oververmoeid zijn
- Niet meer kunnen genieten van dingen
- Niet meer helder kunnen nadenken
- Slecht slapen
- Hoofd- en nekpijn
Hoe voorkom je het?
Het allerbelangrijkste om een burn-out te voorkomen, is op tijd rust nemen en ontspannen. Normaal gesproken is het makkelijker om een break te nemen en bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Dat zit er nu (voorlopig) voor de meeste mensen even niet in. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je kan doen om het te voorkomen.
1. Neem rust
Gun je zelf regelmatig een moment van rust en plan af en toe een time out in. Denk bij rust vooral aan een goede nacht rust, maar ook aan andere dingen waar je van tot rust komt. Kijk wat voor jou werkt, vermijd in ieder geval activiteiten waar je spanning van om hoog loopt.
Lees ook deze 5 tips voor het verbeteren van je nachtrust.
2. Beweeg
Zorg er voor dat je voldoende beweegt. Sporten verhoogt je energiepeil en brengt je geest tot rust. Probeer minstens een keer per week te sporten en pak zo vaak mogelijk de fiets of neem af en toe de trap in plaats van de lift.
3. Leer je grenzen kennen
Ook al lijkt het tegenwoordig dat iedereen een perfect leven lijdt, is niemand het. Leer je zelf kennen, accepteer je zwakke kanten en omarm je sterke kanten. Je hoeft niet alles te kunnen!
4.Praat er over
Het is heel belangrijk je problemen te benoemen, want zo krijg je er ook meer vat op. Als je beter begrijpt wat er aan de hand is, zul je het ook makkelijker kunnen oplossen. Krop je gevoelens dus niet op! Je zult zien dat de mensen om je heen je begrijpen en je zullen steunen.
5.Vraag om hulp
Als je denkt dat vragen om hulp een teken van zwakte is, heb je het mis. Het laat juist zien dat je lef hebt en eerlijk bent. Als het voor jou te veel wordt en er iemand is die je kan helpen, valt er vaak een grote last van je schouders. Bedenk jezelf dat als de situatie andersom was, jij die persoon ook zou helpen.
Lees ook dit artikel over jongeren en depressies en wat je er aan kunt doen.