Problemen met slapen heeft iedereen weleens, maar het blijkt zelfs dat (volgens het AD) maar liefst 60 procent van de Nederlanders last heeft hiervan! Vrij heftig nieuws als je beseft dat slaap een van de belangrijkste elementen voor het herstel van je lichaam is.  Vooral erg belangrijk als je heel veel sport of een stressvolle baan hebt. Dus hier 5 tips die je zelf kunt uitvoeren om je nachtrust te verbeteren.

  1. Beweeg voldoende

Iemand die genoeg beweegt, stimuleert de hormoonspiegels. Ze nemen een natuurlijke vorm aan wat ervoor zorgt dat je ’s avonds makkelijker in slaap komt.

  1. Vast ritme

Je lichaam en zijn/haar biologische klok zweren bij regelmaat. Dus gaan slapen op vaste tijden en ook opstaan op vaste tijden, helpen je bij een goed bioritme te ontwikkelen. Alle hormonen in je lichaam vinden hun vaste patroon terug en ook mentaal weet je lichaam waar het aan toe is. Je lichaam leert zo wanneer het tijd is om te slapen en het zal je nachtrust verbeteren.

  1. Beperk uitslapen

Heerlijk om je wekker uit te zetten en zo lang mogelijk in bed te blijven liggen! Voor een keer is het ook zeker niet erg maar doe het vooral niet te vaak. Buiten dat je ’s avonds geen slaap meer hebt omdat je te lang in bed bent blijven liggen, raakt je bioritme (waar we het hierboven over hadden) zo weer verstoort.

  1. Dim je licht en slaap in het donker

Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine. Dit is een stofje dat je stemming regelt en ervoor zorgt dat je wakker wordt. Wanneer je ’s avonds vlak voor het slapen de lichten in de kamer al een tijdje dimt en wanneer je daadwerkelijk gaat slapen je dit in een verduisterde kamer doet, wordt serotonine omgezet in melatonine (het slaaphormoon).

  1. Geen alcohol

Het beroemde slaapmutsje is eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee. Het helpt je wel sneller in slaap te vallen maar je slaapt hierdoor onrustiger en minder vast. Ook andere stimulerende middelen kun je beter vermeiden. Koffie, thee en cola bevatten cafeïne die je wakker houdt. Ben je hier gevoelig voor? Dan kun je ze beter na het einde van de middag niet meer drinken.

Wist je dat: Goed slapen helpt je met het kwijtraken van je buikje? Lees hier de andere 2 tips die jouw buikje doen verdwijnen.


Lees ook:

Zo creëer jij het perfecte bad moment om even tot rust te komen!

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren

Zet in je agenda: Rust!