Misschien ben je deze tip al eerder tegengekomen in onze artikelen, maar het is nu eenmaal zo: water drinken helpt je bij het afvallen. Natuurlijk is het niet zo dat door het drinken van water de kilo’s er vanaf vliegen, maar het heeft zeker grote voordelen. En water is ook gewoon goed voor je.

1. Het boost je metabolisme

Het is aangetoond dat water drinken je metabolisme verbetert, waardoor je sneller energie – en dus ook vet – gaat verbranden. Zelfs zonder daarvoor extra te moeten bewegen! Ongeveer tien minuten na het drinken van een glas water gaat je energieverbruik zo’n 20 tot 30 procent omhoog. Drink je koud water? Dan zou het verbruik nog meer de hoogte in schieten!

2. Water drinken helpt je vet wegspoelen

Om ons eten goed te verteren en achteraf weer weg te krijgen, is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Wie voldoende water drinkt, kan er op rekenen dat alle overtollige afvalstoffen zo het lichaam uit worden gespoeld – zo ook het vet dat je probeert kwijt te spelen.

water helpt bij afvallen

3. Het helpt je minder water vast te houden

Dit klinkt misschien wat gek, maar door meer water te drinken, ga je minder water vast houden. Na bijvoorbeeld het eten van een (erg) zout gerecht gaat je lichaam grote hoeveelheden water opslaan om tekorten te vermijden. Dat extra opgeslagen water draagt ook bij tot het gewicht dat de weegschaal je opgeeft. Door voldoende water te drinken, werk je dit systeem tegen en onderhoud je een gezonde stofwisseling.

4. Water drinken verhelpt je hongergevoel

Gek genoeg zijn we vaak niet zo goed in het onderscheid maken tussen honger en dorst. Akkoord, wie helemaal uitgedroogd is, zal het geweten hebben, maar toch hebben we vaker dorst dan we denken. Helaas zien we die dorst vaak aan voor honger, en gaan we alsnog eten – terwijl we eigenlijk gewoon dorstig zijn. Maar ook wie echt honger heeft, doet er goed aan wat te drinken. Een glas water drinken voor je aan het eten begint onderdrukt een deel van je hongergevoel, en zorgt ervoor dat je eetlust wat vermindert.