Zuurdesembrood is een van de oudste broodsoorten, maar is de laatste jaren weer flink populair geworden. Doordat het gist eerst wordt gefermenteerd bevat zuurdesembrood meer antioxidanten en minder gluten dan andere soorten brood. Ga er zelf eens mee aan de slag en probeer dit recept!
Om brood te maken heb je maar 3 ingrediënten nodig: water, gist en meel. Temperatuur is bij deze bereidingswijze erg belangrijk dus zorg voor een thermometer waarmee je de temperatuur van het deeg kan meten. Let op: gebruik geen mixer maar kneed met je handen. Door een mixer te gebruiken maak je de glutenstructuur kapot en daarvan wordt het brood te vast.
Tip: geef je eigen draai aan het recept door bijvoorbeeld noten of rozijnen eraan toe te voegen.
Bereidingswijze
- Meng de ingedriënten in een kom door elkaar.
- Kneed het mengsel voor 10 minuten (hallooo workout!). Je bent uitgekneed als het deeg een temperatuur van 27 graden heeft bereikt.
- Dek de kom het liefst af met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens 2 uur reizen bij een temperatuur van 30 graden.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en verdeel over twee bakblikken. Dek opnieuw af met een vochtige doek en laat nogmaals 1,5 uur reizen bij 30 graden.
- Verhit de oven voor op 250 graden met een droog bakblik onderin. Die gaat straks voor de juiste luchtvochtigheid in je oven zorgen.
- Check je brood. Veert het terug als je het voorzichtig indrukt? Dan is je deeg bijna klaar om de oven in te gaan.
- Voordat je het deeg de oven in schuift, giet 40 ml water in het droge bakblik onderin je oven. Waarom? Dit zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in je oven en uiteindelijk een mooi knapperige korst om je brood.
- Zet de temperatuur terug naar 230 graden en plaats het brood in de oven. Giet dan opnieuw 40 ml water in het bakblik onderin.
- Bak het brood tot het vanbinnen 95 graden is. Dit duurt ongeveer een halfuur maar houd het goed in de gaten!
En smullen maar! Nog niet uitgebakken? Deze kaneelbroodjes zijn een heerlijke treat of ga aan de slag en maak het lekkerste bananenbrood.