Er zijn maar weinig schepsels op deze aarde die nee kunnen zeggen tegen een appeltaart, en een steeds groter wordend deel van die schepsels heeft er voor gekozen om als veganist door het leven te gaan. Daarom voelen wij bij Freshhh ons lichtjes genoodzaakt je dit heerlijke recept voor vegan appeltaart te bezorgen – gewoon, omdat het kan. En omdat we best aardig zijn. Toch, in alle ernst: van deze vegan appeltaart krijg je maar geen genoeg. Ze weet zich moeiteloos een plaatsje te veroveren op je lijst van favoriete vegan desserts – erewoord!
Check ook deze glutenvrije appeltaart!
De bereiding van het deeg
In de meeste winkels vind je ondertussen wel bladerdeeg op basis van plantaardige boter, maar voor zij die het graag zelf doen hebben we toch dit recept opgerakeld. In de link vind je zelfs een recept om je eigen vegan boter te maken!
- Meng de bloem en het zout in een kom
- Voeg de boter beetje bij beetje toe en meng ‘m door de bloem. We ontdekten dat het bladerdeeg juist lekkerder is wanneer de boter niet volledig door de bloem gemengd wordt, dus probeer kleine stukjes boter zichtbaar te houden!
- Doe nu, wederom beetje bij beetje, het water in de kom en kneed het deeg.
- Wanneer het deeg een bol is, ga je het een vijftal minuten stevig kneden. Rek het uit, duw het plat, sla ermee op de tafel – leef je uit.
- Zet daarna het deeg afgedekt in de koelkast.
De vegan appeltaart
- Vet een ronde bakvorm in, of bekleed een bakvorm met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen terwijl je verdergaat met de bereiding.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snijd de appels in reepjes of schijfjes (van ons hoef je ze niet te schillen – de schil is zelfs supergezond! Vergeet de appels wel niet te wassen).
- Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de kaneel en de suiker toe. Roer goed en laat het geheellichtjes karamaliseren. Doe dan de maïzena erbij.
- Voeg nu de appels en het citroensap toe en roer alles door elkaar. Blijf nog een drietal minuten roeren. Haal van het vuur en laat 5 tot 10 minuten afkoelen.
- Rol het deeg uit in cirkelvorm, en leg het in de bakvorm. Uitstekende en overblijvende stukjes deeg kun je gebruiken om de bovenkant van de taart te versieren.
- Giet de vulling in het deeg en versier de bovenkant.
- Zet 20 minuten tot een halfuur in de oven.
- Geniet en grom naar iedereen die een stukje van je zelfgemaakte vegan appeltaart vraagt. Jouw taart!
- Als je jezelf een momentje van je taart kunt losscheuren, zet dan er dan een lekker kopje thee bij.
Optie: heerlijk met walnoten. Die voeg je toe wanneer je de boter in het steelpannetje giet – zo karameliseren ze optimaal mee.