Hier bij Freshhh proberen we te bewijzen dat vegan zijn helemaal niet betekent dat je je favoriete lekkernijen moet opgeven. De recepten voor gezonde koekjes liggen tegenwoordig voor het oprapen. Vandaag doen we dat met dit supersimpele chocolate chip koekjesrecept. Wie denkt dat vegan koekjes een triest allegaartje zijn van sla, rozijnen en sojamelk, slaat de plank volledig mis. Zonder ei, zonder boter, maar enkel en alleen met plantaardige ingrediënten voorzie jij jezelf van een voorraad heerlijke vegan koekjes!
Bereiding voor ongeveer 12 vegan koekjes
- Plet de banaan in een kommetje. Voeg de (lichtjes gesmolten) boter toe en meng die door de banaan tot een lopend geheel. Hoe minder brokjes, hoe beter de smaak van de banaan in de vegan koekjes zal doordringen.
- Roer de suiker door het geheel, en vervolgens het bakpoeder en het vanille extract.
- Voeg nu in kleine beetjes de bloem toe aan het beslag. Doe dit beetje bij beetje, zodat de bloem goed opgenomen wordt in het deeg.
- Nu ga je de chocolade en de hazelnoten door het deeg mengen. Wie een grove structuur wil, kan de hazelnoten in hun geheel door het deeg mengen. Anders doe je de hazelnoten in een zak en sla je ze plat met een boek, of rol je ze fijn met een deegrol.
- Wanneer het deeg een mooi geheel vormt, rol je het tot een bol die je vervolgens voor minstens een half uur in de koelkast zet. Hoe langer het deeg in de koelkast heeft kunnen staan, hoe beter de vegan koekjes die je er van bakt. Tip: maak een keer extra veel deeg en bewaar wat overblijft in de vriezer. Je kunt dit deeg ook in bevroren staat frituren voor een extra vettige traktatie! Perfect voor na een break up (ha ha).
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg in hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet in de oven voor 12 minuten.
- Je vegan koekjes zijn klaar!
Bonustip: je geeft deze koekjes een zomerse twist door een handjevol bevroren aardbeien of frambozen door het deeg te roeren. Ontdooide aardbeien zijn ook een optie, maar door voor de bevroren variant te gaan behoud je de heldere rode kleur van het fruit!