Vroeger spraken ze nog van het jojo-effect – zegt iemand dat nu trouwens nog? – maar tegenwoordig spreken we gewoon van rebouncen, terugvallen of simpelweg ‘weer aankomen’ en ‘niet op gewicht blijven’. Zowat iedereen schijnt er last van te hebben. Dat is ook logisch, want met de manier waarop wij naar diëten kijken is het geen wonder dat we na een dieet meteen weer bijkomen.


Waarom we niet op gewicht blijven

De voornaamste reden dat we na een dieet niet op gewicht blijven is nochtans niet erg ingewikkeld: we diëten gewoon te radicaal. In een tijd waar detoxkuren en crashdiëten geen extremen meer zijn, moet al dat afvallen liefst zo snel mogelijk gebeuren. En dat eist zijn tol. Wanneer we ons lichaam doen wennen aan een eetpatroon waar we eigenlijk niet genoeg voedingstoffen binnen krijgen, leren we het namelijk dat het die vetstoffen juist moet vasthouden. Je gaat dus meer vet aanmaken. Daar kan het later dan op verder teren, wanneer er weer niet genoeg voedsel is. Dat wennen gebeurt overigens ook veel sneller dan je zou denken; na een dag of drie gaat je lijf al in crisismode. Dat is ook hoe je lichaam dat dieet ervaart, als een periode van extreme honger.

Je overtuigt je lichaam er tijdens zo’n dieet van dat het noodgedwongen zo weinig mogelijk vet moet verbranden, omdat het anders simpelweg niet overleeft. Het is dus ook meer dan logisch dat wanneer het dan anders reageert wanneer het wel een keer voldoende voeding binnenkrijgt. En niet op de gewenste manier. Je gaat na zo’n crashdieet sneller vet opslaan, en dus gemakkelijker bijkomen, dan wanneer je er nooit aan begonnen was.

Hoe kun je dan wel op gewicht blijven?

Hoewel het mooi zou zijn als iedereen crashdiëten voor eens en voor altijd ging mijden, is er wel een manier om het rebounce effect te temperen. Wanneer je na een streng dieet weer ‘normaal’ gaat eten, kun je dat best geleidelijk aan doen zodat je lichaam weer kan wennen aan een normaal eetpatroon. Zo kom je minder snel weer bij, en eet je een langere tijd gezonder.

Een betere manier is echter de volgende. In plaats van jezelf van het ene radicale dieet in het andere te storten, kun je ook meer bewust omgaan met wat je eet en wanneer je eet, en ook hoeveel je drinkt. Als we echt eerlijk met onszelf durven zijn, vinden we altijd wel dingetjes die we gezonder of beter zouden kunnen doen.

Kies er haalbare doelen uit:

  • verminder je suikerinname door op een verstandigere manier te snacken
  • snoep minder na het avondeten
  • drink meer water
  • kook vaker thuis, met verse ingrediënten (zowel kant-en-klare maaltijden als afhaalgerechten bevatten vaak veel meer zout en vet dan nodig – lekker voor af en toe, maar nog net iets ongezonder dan je denkt)
  • als je niet echt aan beweging doet, kun je daarmee beginnen
  • je weet zelf vast wel betere dingen te verzinnen – ken jezelf!

Op die manier verlies je sowieso wat gewicht én ga je je ook beter voelen. Waar een crashdieet je moe en prikkelbaar maakt, heeft dit een gunstig effect op lange termijn. En kun je probleemloos op gewicht blijven; er is namelijk geen ‘na het dieet’.

Lees ook

Op gewicht blijven na een dieet, waarom lukt dat niet?

Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

Op gewicht blijven na een dieet, waarom lukt dat niet?

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer

Op gewicht blijven na een dieet, waarom lukt dat niet?

6 super gezonde recepten die helpen bij het afvallen!