We weten allemaal hoe het werkt, om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt op een dag. Toch kom je na je eerste weken diëten niet meer verder. Je belandt op een platform en afvallen lukt niet, ondanks dat je steeds minder bent gaan eten. Hoe kan dit toch?

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer


Survival mechanisme

Je hebt die bizarre verhalen vast weleens gehoord. Mensen die wekenlang verdwaald zijn in de woestijn zonder iets te eten en het tóch overleven. Hoe je lichaam zo lang zonder eten kan? Dit heeft alles te maken met je survival mechanisme, een mechanisme waar je lichaam in terecht komt wanneer je een lange tijd veel te weinig eet. Het mechanisme waar je lichaam ook in terecht komt als je een lange tijd een crashdieet volgt. Je lichaam kent het verschil namelijk niet tussen een dieet of hongersnood.

3 lichamelijke reacties

Je lichaam gaat in dit mechanisme verschillende functies in het lichaam vertragen. Het denkt namelijk: “Oei, ik krijg wel erg weinig energie en voedingsmiddelen binnen, ik kan maar beter rustig aan doen en zo min mogelijk energie kwijtraken.” Met als gevolg deze 3 reacties waardoor jij niet meer afvalt.

1. Als je minder eet, verbrand je minder. Oftewel je metabolisme vertraagt. Je metabolisme snelheid daalt tot wel 20-30% als je te weinig eet. Als je extreem daalt in je calorie-inname kan het zelfs zijn dat je Basale metabolisme (hetgeen wat je verbrand in rust) tot zelfs wel 45% daalt! Oftewel, je zult steeds minder snel afvallen, ondanks dat je steeds minder gaat eten.

2. Te weinig eten bevordert de activiteit van je vetopslag enzymen. Je hebt in je lichaam vetopslag enzymen en vetafbraak enzymen. Zodra je lichaam uit balans raakt door te weinig te eten, verandert ook de balans tussen deze twee enzymen. Je lichaam gaat meer vetopslag enzymen aanmaken, om in de toekomst meer vet te kunnen gebruiken voor energie.

3. Zodra jij lange tijd te weinig eet en er geen koolhydraten en vetten meer over zijn om te verbranden in je lichaam, gaat het de energie weer ergens anders vandaan halen, namelijk je spieren. Wat dus lijdt tot verlies van spiermassa. Misschien ben je er niet bewust van, maar spieren helpen bij het verbranden van meer vet. Hoe meer spiermassa, hoe hoger je verbranding (ook in rust!) Dus het verlies hiervan bevorderd alles behalve het afvallen.

Al met al is het dus niet slim en tevens heel ongezond(!) om te veel onder je caloriebehoefte te gaan eten. Ik raad je daarom aan om niet meer dan 15-25% onder je caloriebehoefte te gaan zitten. Dit voor het bevorderen van je progressie maar ook voor je eigen gezondheid.

Weten wat jouw caloriebehoefte is? We leggen hier uit hoe je deze kan berekenen.


Lees ook:

Say what? Pindakaas helpt bij het afvallen!

Afvallen? Waarom je hormonen ervoor zorgen dat het niet lukt!

Dit moet je dus écht niet doen als begint met afvallen

Ik wil afvallen, maar kan ik dan wel fruit blijven eten?