Steeds meer mensen zien in dat wielrennen een ideale sportactiviteit is. Nu de lente er aan komt kun je straks heerlijk genieten van het mooie weer, je verkent mooie omgevingen, hebt alle vrijheid van de wereld en je werkt aan je conditie. De een pakt zijn racefiets om in zijn eentje op avontuur te gaan en de ander doet het met een groep vrienden. Alles is mogelijk! Als je begint met wielrennen is het verstandig je er over in te lezen. Wij hebben 5 tips voor je, zodat jij goed voorbereid je racefiets op springt!

1. Kies de juiste soort racefiets

Voor een fijne wielren ervaring is het belangrijk dat je de juiste racefiets uitkiest. Hiervoor zul je je zelf een aantal vragen moeten stellen. Waar ga je de fiets bijvoorbeeld gebruiken? Een beginnende fietser kiest bijvoorbeeld sneller voor een aluminium frame, waar een serieuze wielrenner sneller voor een frame van carbon kiest. Denk dus na of je puur voor het plezier gaat rijden of dat je je wil voorbereiden op een wedstrijd. Ook moet je je afvragen op wat voor wegdek je voornamelijk zult fietsen. In de racefietsen gids vind je wat voor soort racefietsen er zijn en welke het best bij jouw wensen aansluit.

2. Kies de juiste framemaat

Doordat je vaak lange tijd aan een stuk door op je fiets doorbrengt, is het belangrijk dat je frame de juiste grootte en pasvorm heeft. Je kan beter niet zomaar een formaat uitkiezen om je zelf een hoop oncomfortabele ritjes te besparen. Zorg er dus voor dat je fiets de juiste maten heeft!

3. Zorg voor een goede uitrusting

De basis van een goede uitrusting ligt bij de juiste fietsbroek. In het begin zal de zeem die er in zit misschien een beetje gek voelen, maar het zal je tocht een stuk comfortabeler maken. Naast je fietsbroek is het ook verstandig een fietshelm te dragen en andere belangrijke essentials mee te nemen. Neem dus ook je telefoon, ID-kaart  en geld mee. Vaak zit er achter in je wielrenshirt een zakje waar je dit kunt bewaren.

4. Leer je  fietsband te verwisselen

Naast de juiste uitrusting, moet je jezelf ook kunnen redden wanneer je band lek raakt. De kans dat je een keer door wat scherps rijdt is namelijk best aanwezig. Vooral wanneer je in je eentje fietst is het belangrijk dat je je zelf dan weet te redden. Zorg dus voor een reserveband, gereedschap en leer hoe je je band verwisselt!

5. Wees alert en let op je techniek

Op je normale stadsfiets zul je dromerig door te straten trappen. Met je racefiets ga je een stuk harder, daarom moet je goed voor je kijken. Let goed op andere weggebruikers en obstakels, deze komen sneller dichtbij dan normaal gesproken! Ook moet je tijdens het fietsen letten op de juiste houding en techniek. Ontspan je schouders, zet je armen niet op slot en houd je stuur niet te krampachtig vast. Zorg er ook voor dat je op tijd terugschakelt en niet te zwaar trapt.

Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat je er een mooie rit van maakt. Dus stippel je route uit, zoek eventueel een fietsmaatje, neem af en toe een pauze en geniet van al het moois dat bij wielrennen hoort!