Yoga wordt nog te vaak gezien als een bewegingsvorm waar je een strak lijf met elegante spieren van krijgt. Dat is zeker ook waar, maar yoga is zo veel meer dan dat! Restorative yoga, of restoratieve yoga, is een yogavorm waarbij de nadruk ligt op de ontspannende, stress verlagende kwaliteiten van yoga. Maar wat doe je tijdens een les restorative yoga? En wat heb je er precies aan? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit!
Waarom restorative yoga?
Hoewel we hier bij Freshhh ook helemaal dol zijn op de zachtaardige manier waarmee je met yoga aan je conditie en lichaam werkt, erkennen we ook dat yoga erg goed is voor de geest en het weer in balans brengen van het lichaam. Dat is waar je met restorative yoga aan werkt: de balans terug vinden in deze overprikkelende wereld.
Met restorative yoga kun je ontspannen, stress verminderen en weer terugkomen bij jezelf. Je maakt het stil rondom maar ook in jezelf, en komt zo weer in contact met je hoogste zelf. Dat kan erg confronterend zijn, want vaak bots je tijdens restorative yoga op dingen die je onderdrukt, dingen die je normaal niet de vrije loop laat. Dit kan emotioneel zijn, maar kan ook fysiek tot uiting komen.
Restorative yoga vs yin yoga
Dat klinkt je misschien bekend in de oren: ook yin yoga is zo’n tragere, rustgevende vorm van yoga. Het verschil zit hem echter in de graad van ontspanning. Waar je bij yin yoga nog vaak zittende en staande poses aanneemt, spendeer je een restorative yoga les voornamelijk op je rug. Bovendien is er bij restorative yoga zo goed als geen sprake van fysieke inspanning. Je probeert 6/dus volledig te ontspannen door… te ontspannen!
Hoe ziet zo’n les eruit?
Tijdens een les restorative yoga lig je, zoals we al schreven, het grootste deel van de tijd op je rug. Shavasana, of de lijkhouding, is de belangrijkste houding in deze yogavorm. Een groot deel van de les zul je in Shavasana door een begeleide meditatie worden gegidst, waarbij je door middel van visualisatie allerlei knooppunten, vaak chakra’s, zult vrijmaken.
Daarnaast wordt ook vaak gebruik van ‘hulpmiddelen’. Daarmee bedoelen we uiteraard geen kalmeer- of slaapmiddelen, maar dekentjes, kussentjes en yogablokken. Zo wordt een restorative yoga ook meteen toegankelijk voor werkelijk iedereen.
Waar is restorative yoga goed voor?
Je kunt restorative yoga voor een heleboel dingen gebruiken, bijvoorbeeld:
- Wanneer je niet goed in je vel zit.
- Om het herstel van een ziekte te bespoedigen.
- Tijdens je (pijnlijke) menstruatie.
- Om weer in balans te komen.
- Wanneer je moet bekomen van een vorige work-out, of met stijve spieren zit.
- Als je je volledige lichaam wilt ontspannen.
- Wanneer je moeite hebt met in slaap vallen.
Klinkt dat je als muziek in de oren? Met onderstaande video kun je alvast thuis aan de slag. Lees verder onder de video voor een gedetailleerde beschrijving van de twee meest restorative houdingen.
Twee restorative yoga oefeningen
Shavasana, lijkhouding
Shavasana, de lijkhouding, is een wonderbare oefening. Je kunt de houding zo lang aanhouden als je wilt, en zult er ongetwijfeld enkel voordeel uit putten. Doorgaans las je deze oefening in aan het begin en het einde van je restorative yoga practice. Zo ga je te werk:
- Leg een matje klaar. Je kunt eventueel een dekentje en/of een kussentje bij de hand houden voor wat extra comfort.
- Ga rustig op je rug liggen.
- Je kunt jezelf bedekken met een dekentje, een kussentje onder je hoofd of knieën leggen, een dekentje oprollen en dat rond je schouders draperen, wat je maar wilt om je houding wat comfortabeler te maken.
- Adem een keer diep in, en strek daarbij je armen boven je hoofd. Strek ook je benen, voeten en tenen goed uit.
- Pas bij een uitademing laat je alles weer los. Je kunt eventueel een paar keer diep in en uit ademen en de strekking herhalen.
- Leg je armen langs je zij, of juist op je dijen of buik. Vaak wordt de linkerhand op de buik gelegd, en de rechterhand op de hartstreek. Ook kun je de armen enigszins uitspreiden zodat er wat afstand ontstaat tussen je lichaam en armen.
Supta Matsyendrasana, liggende twist
De liggende twist biedt ontzettend veel voordelen. Zo ontgift je je lichaam, stretch je de spieren op je rug, en verminder je de druk op je lichaam. Je doet het als volgt:
- Ga, of blijf, op je rug liggen. Je kunt je armen uitspreiden naast je lichaam, of je armen achter je hoofd vouwen.
- Breng je linkerknie naar je borst terwijl je diep inademt.
- Draai nu, terwijl je uitademt, je linkerknie naar de rechterkant van de mat. Houd hierbij je schouders zo goed en zo kwaad als het kan tegen de grond. Vaak gaat dit gepaard met een heerlijk gekraak in je ruggenwervels – love it.
- Blijf een paar ademhalingen liggen. Houd de aandacht ook echt op je adem gericht.
- Adem in, en breng je knie weer naar het midden. Op een uitademing breng je je linkerbeen weer naar beneden.
- Herhaal met je rechterbeen, naar de linkerkant.
Voor een extra restorative variatie op deze oefening doe je dit:
- Breng niet een, maar beide knieën naar je borst. Je kunt een yogablok, een opgerold dekentje of kussentje tussen je knieën leggen ter ondersteuning. Voel je niet zo de behoefte dit te doen, dan hoeft dat natuurlijk niet, maar probeer het zeker eens uit. Vaak vind je met dit soort experimentjes houdingen die je nooit voor mogelijk had gehouden.
- Draai met een uitademing naar links, en houd je schouders weer op de mat.
- Houd aan zolang je wilt, en herhaal langs de andere kant.