Yin yoga is een vorm van yoga waar de nadruk ligt op herstellen, versterken, ontspannen en het soepel maken van de spieren. Deze vorm werd oorspronkelijk aangewend als voorbereiding op lange meditatiesessies. Ben je benieuwd naar de vele voordelen van yin yoga? Lees dan vooral verder!

Het verschil

Bij een yin yoga sessie wordt aan elke individuele houding erg veel aandacht besteedt. De houding wordt veel langer aangehouden dan bij pakweg een Hatha yoga sessie, waar het tempo meteen een stuk hoger ligt.

Yin yoga werkt voornamelijk met dezelfde houdingen die je tijdens een gewone yogales ook aanneemt, maar heeft eerder het ontspannen van de spieren als doel. Je gaat dus nog meer dan gewoonlijk op zoek naar een variant op de houding die jou het beste ligt. Omdat de lessen trager verlopen, is hier ook meer dan genoeg tijd voor.

Daarnaast kom je tijdens een yin yoga sessie meer oefeningen tegen waar je op je rug ligt of zit. Dit is enerzijds fijn voor zij die minder mobiel zijn, maar helpt je anderzijds ook een betere houding aan te nemen wanneer je achter een bureau, op de bank of aan tafel zit.

yoga
iStock

De voordelen van yin yoga

Hoewel de nadruk niet ligt op inspanning, zal deze vorm van yoga toch bijdragen aan het opbouwen van spiermassa. Zo krijg je sterkere rugspieren. Doordat je een houding langer aanneemt, moeten je spieren voor langere periodes gebruikt worden. Dit langer aanroepen van de spiergroepen zorgt voor een meer genuanceerd en intens gebruik van de spieren.

Omdat yin yoga een stuk rustiger verloopt, heb je de tijd om veel aandacht te besteden aan elke houding, bijvoorbeeld de zonnegroet. Dit zal je ook verder helpen in meer intensieve sessies waar je sneller van de ene naar de andere houding overgaat. Bovendien krijg je meer voeling met de yoga poses en zul je dus ook sneller weten wanneer je je houding moet aanpassen.

De nadruk op ontspanning helpt ook je spieren te versoepelen. Er is een groot verschil tussen een zittende voorwaartse buiging waarbij je je spieren opspant en een waarbij je je spieren ontspant. Beide varianten zullen je spieren op lange termijn versoepelen. De yoga manier zorgt echter dat je gemakkelijker verder in de houding kunt gaan zonder daar op een of andere manier onder te lijden.

Tot slot helpt yin yoga je algemene (zit)houding te verbeteren. Dit is erg nuttig voor wie veel tijd achter een bureau doorbrengt en daardoor wel eens rugklachten krijgt.

Lees ook

Alles over Yin Yoga en wat het voor jou kan betekenen

Alle nieuwe yoga soorten voor jou op een rijtje!

Alles over Yin Yoga en wat het voor jou kan betekenen

De perfecte yoga oefeningen voor achter je bureau