Het opbouwen van meer spiermassa is eigenlijk heel simpel. Tijdens je work-out beschadig je je spieren een beetje door de oefeningen die je doet. Er komen kleine scheurtjes in je spieren. Wanneer je lichaam die repareert worden je spieren sterker. Wij hebben een paar tips voor jou verzameld waarmee je je spierherstel bevorderd.

1. Hydrateer

Misschien wel heel voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. Niet alleen tijdens of net na je work-out, maar echt consistent. Daardoor kan je lichaam afvalstoffen goed afvoeren. Dat is nodig voor sneller spierherstel. Hoe meer je zweet, hoe meer water je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je vochtgehalte weer op peil is.

2. Eten na je work-out

Het beste kun je gelijk na je work-out iets eten. Vooral proteïne is een belangrijke voedingsstof voor spierherstel. Je lichaam heeft die eiwitten hard nodig om je spieren te kunnen repareren. Hoe eerder je die eet, hoe sneller je lichaam aan de slag kan met het herstel. Je kunt bijvoorbeeld een eiwitshake nemen. Ook koolhydraten zijn een goede voedingsbron na je work-out om dat ze de verbruikte glycogeen in de spieren helpen aanvullen. Natuurlijk is een gebalanceerd en gezond voedingspatroon over het algemeen belangrijk.

Zo zorg je voor het snelste spierherstel na je krachttraining

3. Masseer je spieren

Door het masseren van je spieren zorg je ervoor dat er meer bloed en zuurstof naar je spieren stroomt. En het bloed dat weer wegstroomt bij je spieren neemt afvalstoffen met zich mee. Let er wel op dat een massage geen pijn moet doen en je je herstellende spieren ook niet te hard moet masseren.

4. Slaap

We zijn eigenlijk altijd gebaat bij genoeg slaap om verschillende redenen. Ook spierherstel gaat een stuk sneller wanneer je genoeg slaap krijgt. Minder dan de aanbevolen zeven uur per nacht kan ervoor zorgen dat je meer spierpijn hebt en het herstel een stuk langzamer gaat. Wanneer je erg veel sport heb je eigenlijk zelfs nog wat meer slaap nodig dan de meeste mensen.