Is dat echt mogelijk, je spieren trainen in maar drie seconden per dag? Het ligt natuurlijk wel iets genuanceerder dan dat, maar onderzoek heeft aangetoond dat daar inderdaad een kern van waarheid in zit. 

De Edith Cowan University deed samen met de Niigata University of Health and Welfare onderzoek naar de invloed van drie seconden krachttraining per dag op spiermassa. Het onderzoek werd uitgevoerd bij gezonde universiteitsstudenten.

Elke dag één bicep curl

Van die studenten waren er 39 die één spieroefening deden met maximale inspanning voor drie seconden. Dat deden ze vijf keer per week voor vier weken lang. De studenten deden één van drie verschillende variaties van de bicep curl. De onderzoekers maten daarbij de maximale vrijwillige samentrekkingskracht van de spier voor en na die vier weken.

Er was ook nog een controlegroep die helemaal niet sportte tijdens deze periode. De groep die de zogenaamde ‘excentrische bicep curl’ deed, had tien procent meer kracht in de spier na de vier weken. Bij de andere twee groepen was er een kleinere toename en de controlegroep had helemaal geen toename. Het ging bij dit onderzoek natuurlijk wel om maximale inspanning, iets wat je normaal niet doet bij het sporten. Dat is namelijk heel lastig om langer vol te houden.

bicep curl op maximale inspanning voor onderzoek

Het verschil tussen een excentrisch, isometrisch en concentrisch

De woorden excentrisch, isometrisch en concentrisch hebben betrekking op wat de spier doet wanneer hij gebruikt wordt. Bij een isometrische samentrekking wordt de spier stilgehouden terwijl het gewicht draagt, bij een concentrische is dit wanneer de spier korter wordt terwijl je het gewicht omhoog brengt. Bij een excentrische samentrekking wordt de spier langer, dat is wanneer je het gewicht laat zakken. Focus op de excentrische samentrekking bleek het beste resultaat te hebben, met een totale toename van 11.5 procent in spierkracht.

Natuurlijk is het nog de vraag of dit voor alle spieren en spiergroepen werkt en ook of het voor elke spier hetzelfde is. Toch heeft dit onderzoek wel laten zien dat zelfs een klein beetje beweging beter is dan helemaal geen beweging.