Wanneer je na een tijd weer aan het sporten gaat kom je er waarschijnlijk al gauw achter dat sommige dingen niet meer zijn wat ze waren. Je uithoudingsvermogen bijvoorbeeld. Een tijdje weinig sporten kan er al gauw voor zorgen dat je uithoudingsvermogen achteruit gaat. Tijd om daar wat aan te doen.

Zo verbeter jij je uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is een van de vijf onderdelen die je conditie bepalen. Als we het hebben over lichamelijk uithoudingsvermogen dan bedoelen we meestal hoe lang je een bepaalde lichamelijk inspanning volhoudt. Iemand met een goed uithoudingsvermogen kan vaak langere afstanden sneller rennen en zwaarder gewicht tillen. Ook hoe je omgaat met pijn of discomfort heeft vaak te maken met je uithoudingsvermogen. Met deze tips kun jij je uithoudingsvermogen verbeteren, maar daar zul je wel wat moeite voor moeten doen.

1. Sport in intervallen

HIIT (High Intensity Interval Training) is ideaal om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Het gaat vaak om kortere work-outs die best wel intens kunnen zijn. Er is echter een voordeel aan deze work-outs: je spant je even kort in en krijgt daarna ook even kort rust. Dit is ideaal om je uithoudingsvermogen op te bouwen, ook omdat HIIT zowel je hart en longen als je spieren traint.

2. Met de fiets

In Nederland houden we erg van fietsen. En dat is goed, want het helpt je uithoudingsvermogen. Fietsen is namelijk vooral cardio en is goed voor je hart en longen omdat je dieper ademhaalt en je hartslag omhoog gaat. En dat terwijl je spieren het helemaal niet zo zwaar hebben. Tenminste, als je geen berg op hoeft. Is jouw probleem vooral dat je snel buiten adem bent? Dan is fietsen de ideale manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

uithoudingsvermogen conditie stamina

3. Cafeïne

Geloof het of niet, maar met de hulp van een beetje cafeïne houdt je het waarschijnlijk een stuk langer vol. Het is namelijk een stofje dat je zenuwstelsel prikkeltje en ervoor zorgt dat je je minder moe en duf voelt. Cafeïne voor een work-out kan er dus voor zorgen dat je het net iets langer volhoudt. Natuurlijk moet je niet afhankelijk worden van cafeïne: het is namelijk ook verslavend.

4. Bouw op

Wanneer je gelijk heel hoog inzet zul je waarschijnlijk merken dat je niet het uithoudingsvermogen hebt dat je daarvoor nodig hebt. Begin langzaam en bouw de intensiteit en de duur van het sporten op. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan wat je ervan vraagt.

5. Drink water

En natuurlijk moet je ook zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Te weinig water in je lichaam kan er namelijk voor zorgen dat je je sneller uitgeput voelt. Het kan dus zijn dat je uithoudingsvermogen misschien helemaal niet zo slecht is als je denkt, maar je eigenlijk gewoon uitgedroogd bent.

En uiteindelijk misschien wel het allerbelangrijkste: blijft doorgaan. Voor een goed uithoudingsvermogen is het belangrijkste dat je het niet weer laat versloffen.