Wanneer je gezonder wilt worden is het opbouwen van je conditie een belangrijk onderdeel. Je zal je een stuk fitter voelen en lekkerder in je vel zitten. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is je conditie niet enkel je fysieke uithoudingsvermogen. Vaak als het over conditie gaat, gaat het over hoe lang iemand een sportoefening kan volhouden. Dit is er zeker een onderdeel van, maar daarnaast omvat het nog veel meer!

Welke punten bepalen of je een goede conditie hebt?

  1. Uithoudingsvermogen
  2. Kracht
  3. Snelheid
  4. Coördinatie van de spieren
  5. Lenigheid

Waarom is het belangrijk je conditie op te bouwen?

  1. Je kan beter met stress omgaan en het werkt depressie tegen. Een betere conditie betekent ook een fitter hart. Hierdoor word je meer bestendigd tegen stress. Daarnaast maak je door te sporten hormonen aan die depressie tegen gaan, blijkt uit dit onderzoek.
  2. Je lichaam zal sneller herstellen en genezen. Hoe beter je conditie, hoe sneller je herstelt van bijvoorbeeld een operatie.
  3. Je versterkt je immuunsysteem. Door je conditie op te bouwen versterk je je lichaam. Daarbij versterk je dus ook je afweersysteem en je doorbloeding. Je zal dus sneller van een griepje herstellen en er misschien wel helemaal niet ziek van worden.

7 tips om je conditie te verbeteren

Je weet dus waarom het goed is er aan te werken. Nu moet je nog weten hoe je het aanpakt. Onthoud in ieder geval dat je het niet in een paar weken bereikt. Het zal meer tijd kosten, daarom is het goed om doelen voor je zelf te stellen die haalbaar zijn.

1. Houd je vast aan reeksen van 10

Het dagelijks uitvoeren van 10 push ups of sit ups is voor iedereen haalbaar. Je maakt het je zelf dan niet meteen te zwaar, waardoor je het ook langer volhoudt. Na een tijdje zul je de reeksen van 10 te makkelijk vinden, zodat je het op kan bouwen.

2. Blijf niet de hele dag zitten

Het is ons allemaal bekend: zitten is super slecht voor je. Het is volgens meerdere onderzoeken zelfs vergelijkbaar met roken en obesitas. Je kunt je dus voorstellen dat het niet echt bijdraagt aan je conditie. Mocht je nu voor je werk of studie hele dagen achter je bureau op een stoel zitten, zorg er dan voor dat je minstens ieder uur een keer op staat. Haal even wat te drinken, maak een praatje met je collega of haal buiten een frisse neus.

3. Maak elke dag een wandeling

We zijn snel geneigd overal de auto of het openbaar vervoer heen te nemen. Ga voortaan eens een keer lopen! Anders heb je iedere dag wel tijd om een stukje te lopen. Een kleine wandeling van 20 minuten draagt al bij aan je conditie!

Ook lezen: 4 redenen waarom wandelen goed voor je is. 

4. Probeer een Tabata workout

Met de high intensity Tabata workout pak je in een paar minuten je hele lichaam aan. Je hebt niet heel veel tijd nodig en als je dit vaker probeert zul je snel resultaat zien! Ook kun je deze workout in het begin wat minder intens volbrengen, naarmate je fitter bent kun je dan ook het level omhoog gooien.

5. Neem rust

Een goede conditie gaat niet alleen om beweging. Genoeg rust en slaap hebben enorme impact op je gezondheid. Als je fit wilt worden heb je genoeg slaap nodig. Let er op dat je dus lang genoeg slaapt en dat je de rust die ’s nachts neemt goed benut! Met deze tips slaap je voortaan heerlijk. Vooral als je regelmatig sport en je lichaam soms flink uitdaagt, is het belangrijk dat er voldoende rust tegenover staat.

6. Eet gezond en gebalanceerd

Als je actiever wordt is het belangrijk dat je je lichaam de juiste brandstof geeft. Eet dus niet zomaar alles, geef je zelf gezond en voedzaam eten en drink vooral veel water! Vermijd dus frisdranken, bewerkte producten en fastfood. Er zijn genoeg producten die je wel kan eten, die lekker en heel gezond zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze 10 gezonde tussendoortjes die helpen bij het afvallen.

7. Zorg voor variatie

Om er voor te zorgen dat je je gezonde levensstijl lang vol houdt, is het belangrijk om te varieren. Wanneer je iedere week de zelfde sporten uitoefent, bestaat de kans dat je het snel beu raakt. Gelukkig zijn er ontzettend veel sporten die je kunt uitoefenen die super leuk zijn om uit te proberen! Wissel je gebruikelijke beweging eens af met bijvoorbeeld yoga, pilates ofboksen