Heb jij slaapproblemen, kom je ’s avonds lastig in slaap of ben je juist de hele dag moe? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij vanavond als een roosje slaapt!


1. Denk juist niet aan het wakker liggen

Merk je dat je niet kunt slapen omdat je piekert over het wakker liggen? Dit werkt meestal averechts. Als je merkt dat je niet kunt slapen, ga dan even een kwartiertje of halfuurtje het bed uit om iets ontspannends te doen, zoals lezen, muziek luisteren of schrijven. Hierdoor ontspant je lichaam en merk je dat je moe wordt. Pak er geen blauw scherm bij zoals televisie, telefoon of iPad. Uit onderzoek is gebleken dat je hier slechter van slaapt.

2. Stop met piekeren!

Dit klinkt misschien een beetje direct, maar probeer te stoppen met piekeren. Om te kunnen ontspannen moet je je gedachten even weg stoppen in een hokje. Tip: zorg dat je elke dag een ‘piekeruurtje’ inplant. Pieker dan ook alleen dit uurtje en laat het los voor de rest van de dag, ook als je gaat slapen. Als je alsnog in je bed ligt te draaien, bedenk dan dat je met jezelf hebt afgesproken om de volgende dag pas door te piekeren. Als je écht niet kan slapen, probeer het dan eens van je af te schrijven op papier of denk aan positieve dingen. Wat je ook kunt doen om je gedachten van je af te zetten, is dagelijks een aantal minuten mediteren. Hiermee plan je overdag een momentje in om stil te staan bij hoe jij je voelt, en hoef je ’s nachts niet meer wakker te liggen.

3. Je omgeving heeft ook invloed

Uit onderzoek is gebleken dat je beter slaapt in een rustige omgeving, dan een rommelige omgeving. Een goeie tip is daarom om je kamer netjes te houden. Plan desnoods een moment in om rustig je kamer op te ruimen. Dit kan namelijk heel ontspannend zijn en ook een moment voor jezelf om alles op orde te hebben.

4. Blauwe lichten

Minimaal een halfuur voordat je gaat slapen is het slim om al het blauwe licht te vermijden. Zet je televisie uit, leg je telefoon weg en op stil en ga geen spelletjes meer doen achter de iPad. Uit onderzoek is gebleken dat je door blauw licht slechter slaapt. Je bent meer opgewonden door bijvoorbeeld social media of piekert over dat ene mailtje wat je nog moet versturen maar geen tijd meer voor had. Allemaal dingen die je niet kan gebruiken, vooral niet voor het slapengaan. Een handige app om te gebruiken als je tóch wel laat op je telefoonscherm kijkt, is Twilight. Deze app zorgt voor een warm filter over je scherm dat blauw licht filtert. Hierdoor verbetert de kwaliteit van je slaap. Nog een goede tip: het “do not disturb” knopje in je telefoon. Je krijgt dan wel meldingen binnen, maar het scherm licht niet op. Je kunt ook een vaste tijd instellen, dan activeert het elke avond rond die tijd. Als je je telefoon naast je hebt liggen tijdens het slapen, is dit super handig. En no stress: je wekker gaat ’s ochtends gewoon af.

5. Bouw een routine op

Houd vaste tijden aan met slapen. Je wordt steeds minder moe als je de hele week dezelfde tijd gaat slapen, en opstaat. Je bouwt een routine op en raakt daar aan gewend.

6. Genoeg, maar niet teveel

Slaap genoeg, maar niet teveel. Van te weinig en teveel slaap raakt je lichaam oververmoeid. Onderzoek voor jezelf hoeveel slaap jij nodig denkt te hebben en probeer dat eens. Een volwassene heeft rond de 7 á 8 uur slaap per nacht nodig.