Positieve gedachten zijn het beste wapen tegen een negatief denkpatroon. Het is echter helemaal niet gemakkelijk om je negatieve gedachten zomaar in positieve gedachten om te zetten. Het betreft namelijk een best wel radicale wijziging in je hersenpan, waar je heel wat tijd en aandacht in zult moeten steken. Gelukkig kunnen wij je een handje helpen! Dit artikel bevat vier positieve gedachten – gratis en voor niets!
Wees lief voor jezelf
Een eerste positieve kwinkslag is de volgende. Probeer eens terug te denken aan hoe je vroeger was. Herinner je hoe je vroeger, op vijfjarige leeftijd, uitgeput na een lange dag spelen bij je moeder of vader op schoot kroop. Hoe je soms in die vertrouwde armen in slaap viel, om de volgende ochtend alsnog op magische wijze in je eigen bed wakker te worden.
Bedenk je vervolgens dat je nog steeds datzelfde kind bent, en je net zo lief voor jezelf mag zijn. Je bent gegroeid, je hebt een heleboel geleerd en je bent nu zelfstandig – je moet voor jezelf zorgen. Dat voor jezelf zorgen houdt ook in dat je lief voor jezelf bent, zoals je familie vroeger (hopelijk) ook lief was voor jou. Kom je uit een ongezellig nest? Weet dan dat je niet alleen bent, en dat dat absoluut niet betekent dat je dat lief zijn niet verdient.
Blijkt het toch moeilijk aardig voor jezelf te zijn? Beeld je dan even heel levendig in dat je je kinderlijke zelf aan dezelfde behandeling onderwerpt. Het idee alleen al breekt je hart, toch? Waarom zou je dan zo onaardig doen tegen je huidige zelf? Ga op zoek naar een constructieve manier om jezelf kritiek te geven, als je vindt dat dat nodig is, en vergeet ook niet van tijd tot tijd stil te staan bij je gedachten over jezelf.
Je bent wat je denkt
Vaak onderschatten we de kracht van onze eigen woorden, en nog veel vaker onderschatten we de impact van onze eigen gedachten. Wanneer we onszelf bijvoorbeeld vertellen dat we dom, lelijk en onuitstaanbaar zijn, gaan we ons daar namelijk naar gedragen. We doen geen moeite meer om deze gedachten om te buigen, gaan ons lichaam verwaarlozen of vermijden de mensen waar we eigenlijk graag bij zijn. Zonde!
Implementeer dus meer positieve gedachten: ik ben best verstandig, ik mag er wezen en er zijn mensen die mijn gezelschap reuze op prijs stellen. Zelfs tekortkomingen kunnen zo positief verwoord worden. Worstel je met het onder de knie krijgen van iets? Vervloek jezelf dan niet meteen en ga er niet van uit dat je het gewoon niet kunt.
Er zijn namelijk honderd positieve gedachten die je bij dergelijk probleem kunt hebben. Bijvoorbeeld ‘Ik beoefen dit nu nog niet zoals ik zou willen, maar het is bewonderenswaardig dat ik zo goed blijf oefenen’ of simpelweg ‘Ik ben in staat dingen bij te leren!’.
Wanneer we enkel kijken naar wat niet goed gaat en niet goed lukt, verliezen we erg snel de moed. Het lijkt vaak ook of enkel die dingen die niet goed zijn er toe doen: vaak vinden we daar inspiratie om beter te doen, beter te zijn. Maar dat is eigenlijk niet zo gezond voor ons mentaal welzijn. Het is erg belangrijk dat we ook stil staan bij wat we kunnen, en wat wél goed is – die dingen zullen ons inspireren om te blijven proberen. Hoe vaker je over die drempel van iets niet kunnen naar kunnen gaat, hoe zekerder van jezelf je wordt. Je leert namelijk dat je dingen niet meteen, zonder enige oefening, moet kunnen – en dat je bij kunt leren. De meeste dingen vragen nu eenmaal wat tijd, en dat is helemaal oke.
“Wat achter je ligt en wat voor je ligt, verbleekt in vergelijking met wat in je ligt”
Deze prachtige uitspraak van Ralph Waldo Emerson, een negentiende-eeuws essayschrijver, lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar is eigenlijk erg mooi. Het verleden, zowel als de toekomst, bestaan (in Emerson’s visie) niet zonder ‘ons’. Wij hebben het verleden gemaakt, en zullen ook de toekomst maken. Aangezien wij de drijvende kracht achter zowel de veranderingen in het verleden als die in de toekomst zijn, zijn wij groter dan beide.
“Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld”
Deze heb je waarschijnlijk al gehoord, maar toch konden we dit lijstje niet volledig maken zonder deze uitspraak. Deze quote van Mahatma Ghandi himself is gericht naar de wereldverbeteraars en idealisten onder ons.
Het kan erg moeilijk zijn over dingen na te denken die mis zijn in de wereld, zonder spontaan een paniekaanval te krijgen. Toch brengt Ghandi’s quote hier wat rust. Het is niet nodig, zegt hij, om de wereld van buiten af te proberen veranderen: wees zelf hoe je de wereld zou willen zien. Vind je dat er meer geduld nodig is? Breng dan meer geduld de wereld in. Wil je meer respect voor de natuur? Toon dan meer respect voor de natuur!
Op deze manier draag je je steentje bij, en geef je een goed voorbeeld aan de mensen om je heen. Probeer het eens uit: kies een zekere eigenschap waar de wereld in jouw ogen nood aan heeft, bijvoorbeeld empathie. Spendeer de volgende dertig dagen met het ontwikkelen van je eigen empathie, en grijp elke kans die je krijgt om empathisch te wezen. Na een maand kun je reflecteren: heb je mensen rondom je geraakt met je empathie? Wat heb je geleerd? Heb je een verandering teweeggebracht? Het antwoord op die laatste vraag is met 95% zekerheid een volmondig ‘ja’!