Het is belangrijk dat we leren accepteren dat je nooit op een plek gaat komen waar je altijd gelukkig bent. Hoe fantastisch je leven ook zal zijn, er zullen altijd momenten komen dat je je negatief voelt, bang bent, twijfelt over je keuzes en niet weet of je je ooit echt tevreden gaat voelen. Negatieve gevoelens zijn er altijd, maar je kan er wel meer leren omgaan. Daarom hebben wij voor jou wat tips op een rijtje gezet.

Andersom geldt ook, hoe slecht de omstandigheden ook lijken, er zullen altijd momenten zijn dat je je gelukkig voelt, tevreden bent en ziet dat het allemaal nog niet zo erg is. Er zullen goede en minder goede dagen zijn en je kunt zelfs per uur verschil merken. Het is goed om te beseffen dat niemand zich altijd alleen maar goed of alleen maar slecht voelt. Al die gedachten zijn dan dus ook heel normaal.

Hoe leer je omgaan met negatieve gevoelens?


Stap uit je comfortzone

Je zult merken hoe meer je jezelf overwint, hoe verder je uit je comfortzone komt en hoe groter de stappen zijn die je zet. Terwijl je jezelf blijft ontwikkelen, zul je blijven groeien, je pieken worden hoger en je dalen worden minder laag, maar die pieken en dalen zullen altijd blijven bestaan. Het is de truc om je niet tegen te laten houden door deze mood swings. Blijf vooral doorzetten, groeien en blijf je pieken en dalen onder controle houden en het belangrijkste is misschien wel om dit te accepteren. Blijf vooral naar al je pieken kijken, ook als je op het moment zelf in een dal staat.

Denk op de lange termijn

Verlies nooit het zicht op datgene dat je wilt bereiken. Kijk naar de dingen die goed gaan, kijk naar de dingen die minder goed gaan en hoe je ze kunt verbeteren. Je zult op lange termijn veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer je je constant laat tegenhouden door je emotionele pieken en dalen. Niemand is honderd procent van de tijd gelukkig en tevreden. Maar jij hebt volledig in de hand hoe veel je jezelf toestaat gelukkig te zijn, ongeacht de situatie waar jij je in bevindt.

Probeer net zo veel aandacht te besteden aan de dingen die goed gaan, waar je in gegroeid bent, de stappen die je gezet hebt en al het andere positieve. Je zult je dan waarschijnlijk veel gelukkiger en meer tevreden voelen. Het is heel gemakkelijk om te blijven hangen in je mood swings, redenen waarom iets niet lukt en dingen die tegenzitten, maar het is heel belangrijk om te kijken naar wat wel goed gaat. De overwinningen en grote stappen vooruit zijn er niet voor niets!

Geloof in jezelf

Je kunt ontzettend veel en bent zeer waarschijnlijk al heel ver gekomen. Negeer die stappen niet en wees trots op alles wat je tot nu toe al gedaan hebt. Als het even tegenzit, weet dan dat jij geen uitzondering bent. Het is aan jou of je aandacht besteedt aan je vrolijke gevoel of vooral kijkt waarom het nog niet goed genoeg is. Het is aan jou of je blijft hangen in wat tegenzit of kijkt naar wat meezit. Het is aan jou of je je pieken viert en je dalen accepteert of je pieken afzwakt en je dalen groter maakt dan ze werkelijk zijn. Op de omstandigheden heb je niet altijd invloed maar hoe jij reageert op die omstandigheden daar heb je wel invloed op!


Lees ook:

Loslaten, hoe doe je dat?

Het is een jaar geleden dat ik besloot geen masker meer op te houden Column

Hoe ga je nou eigenlijk het beste om met tegenslagen en teleurstellingen? column