Iedereen heeft het wel eens, een enorme pechdag. Een dag waarop alles, maar dan ook alles mis lijkt te gaan. Vanochtend was ik weer eens de gelukkige, of eerder de ‘ongelukkige’. Het begon al met een enorme lading aan regen wat al geen prettig begin van de dag is. Vervolgens stonden de bus en trein ook nog eens vol met mensen. Tot slot moest de koffie, die ik in mijn tas had zitten, natuurlijk ook nog eens gaan lekken. Geen ideale start van de dag dus. Op momenten zoals deze is het volkomen normaal om gefrustreerd te raken, maar hier wil je natuurlijk niet de hele dag in blijven hangen. Daarom vraag ik mij dus af wat nou het beste helpt tegen frustratie en hoe je er het snelste vanaf komt!

Take a chill-pill!

Een van de belangrijkste dingen die je moet blijven doen wanneer je gefrustreerd bent is rustig blijven. Het heeft echt geen zin om je onnodig veel druk te maken. Je moet jezelf er vooral aan blijven herinneren dat de frustratie zo weer voorbij is. Althans, daar gaan we wel vanuit. Als de frustratie erg is, helpt het om een paar keer goed adem te halen. Door een paar keer diep adem te halen worden je hartslag en bloeddruk allebei wat langzamer, waardoor je je gelijk minder gefrustreerd voelt. Afleiding is ook heel erg belangrijk. Probeer vooral aan positieve dingen te denken, dit kan natuurlijk van alles zijn. Bij mij helpt het vooral heel erg om te denken aan iets waar je naar uit kijkt, maar het kan natuurlijk ook iets grappigs zijn.

Iets dat ook enorm helpt klinkt misschien heel simpel, en dat is het ook. Probeer je frustratie als een soort puzzel te zien die je moet oplossen. Vraag jezelf de makkelijkste dingen af, zoals waar de frustratie nou vandaan komt. Wanneer je gefrustreerd bent als er iets niet lukt, helpt het om in doelen te denken. Wat wil je bereiken? Het kan zijn dat de frustratie kan komen doordat je niet helemaal hebt begrepen waar je naartoe werkt. Maar wanneer je meer duidelijkheid hebt voor jezelf, wordt het ook makkelijker om in oplossingen te kunnen denken.

It is hardly possible to build anything if frustration, bitterness and a mood of helplessness prevail.                                                                         -Lech Walesa

No shame

Wanneer je ergens mee zit, lijkt het al snel alsof jij de enige bent met dit probleem en niemand anders je kan begrijpen. Zo hoef je juist helemaal niet te denken, want iedereen heeft wel soortgelijke struggles. Wanneer je frustratie weer voorbij is, merk je zelf waarschijnlijk ook dat het probleem niet heel erg belangrijk is geweest, tenminste niet belangrijk genoeg om je er zo druk over te maken. Om je iets positiever te voelen zijn er altijd een paar standaard gedachten waar je aan kunt denken. Zo heb je een dak boven je hoofd, genoeg eten en drinken en vrienden en familie. Je zult zien dat dit echt zal helpen. Er zijn genoeg landen waar het er veel slechter aan toe gaat en waar mensen het dagelijks veel zwaarder hebben. Een trein die vertraging heeft of wat saus op je witte shirt morsen, stelt dan echt niet zoveel voor. Natuurlijk is het wel eens fijn om lekker te kunnen te klagen, maar ga hier niet te lang in door. Voor de mensen om je heen is het ook niet leuk om alleen maar geklaag aan te horen en je voelt je er echt niet beter op, je kan jezelf zelfs alleen maar slechter voelen. Daarnaast klopt het ook dat als je vaker een positieve mood hebt, je je ook minder snel geïrriteerd of gefrustreerd voelt.

Hope fills the holes of my frustration in my heart. – Emanuel Cleaver

Zie ook

Wat kan je het beste doen tegen frustratie?

#2 Vriendschappen zijn goed voor je gezondheid!

Wat kan je het beste doen tegen frustratie?

Loslaten, hoe doe je dat?