Voedselverspilling is een groter probleem dan veel mensen denken. Bijna een derde van al het voedsel dat we produceren eindigt als afval en wordt verspild. Dat is ruim 1,3 miljard ton aan voedsel. Nu denk je misschien niet meteen dat dit effect heef op jou, maar denk nog maar eens na. Naast het feit dat het verspillen van voedsel ook verspilling van je geld is, is het ook erg milieuvervuilend. Al dat voedsel wordt namelijk naar vuilnisbelten gebracht. Hier zal het gaan rotten waardoor het methaangas uitstraalt. Dit draagt bij aan het broeikaseffect.
Ook al lijkt dit misschien iets overweldigends, waar je als individu weinig aan kan veranderen. Toch geloven wij dat alle kleine beetjes helpen. Met deze 10 tips om minder voedsel te verspillen kun jij zelf het verschil maken.
1.Doe je boodschappen verstandig
Bijna iedereen koopt meer voedsel dan hij/zij nodig heeft. We hebben vaak de nijging om grote voorraden aan te schaffen. Dit is goedkoper en het bespaart ons moeite. Jammer genoeg is dit precies een van de factoren die bijdragen aan meer verspilling, blijkt uit dit onderzoek. Probeer je zelf aan te leren dat je pas iets nieuws koopt wanneer het vorige op is en maak een boodschappenlijstje zodat je alleen dat gene koopt dat je echt nodig hebt.
2. Leer bewaren (preserveren)
Het lijkt misschien of bewaarmethodes zoals fermenteren een nieuwe trend zijn, maar in werkelijkheid doen mensen dit al eeuwen. Naast fermenteren kun je je voedsel ook drogen, pekelen en invriezen. Door dit te doen zul je minder voedsel verspillen. Daarnaast bespaart het je geld én kan het een leuke bezigheid zijn.
3. Wees niet te kieskeurig
We hebben er soms allemaal een handje van. We graaien in het fruitschap, net zo lang tot dat we de allermooiste, meest egale appel hebben. Door dit te doen draag je bij aan voedselverspilling. Doordat wij ‘lelijk’ fruit, ondanks dat het identiek smaakt, laten liggen, blijven enorme hoeveelheden ongebruikt. Door de behoefte aan perfect fruit van de klant, kopen winkels alleen nog maar het allermooiste fruit in. Ga dit tegen door juist de zogenaamd lelijke stukjes fruit uit het schap te kiezen, of beter nog, haal het direct bij de boer!
4. Houd je koelkast overzichtelijk
Uit het oog, uit het hart, is ook een gezegde dat helaas geldt voor het voedsel in onze koelkast. Ondanks dat het fijn is om een goed gevulde koelkast te hebben, draagt een overvolle koelkast snel bij aan voedselverspilling. Houd je koelkast daarom overzichtelijk, zodat je ziet wanneer je producten over de datum gaan en altijd weet wat je in huis hebt. Denk aan de FIFO methode: first in first out.
5. Gebruik je blender
Heb je veel fruit en groente over en weet je niet meer wat je er mee moet doen? Maak er dan een smoothie van! In een smoothie kun je al je ingrediënten kwijt, het is bijna altijd lekker en het geeft je een vol gevoel.
6. Bewaar je voedsel op de juiste manier
Het onjuist bewaren van voedsel leidt tot veel voedselverspilling. Als je je eten namelijk verkeerd bewaart, gaat het sneller rotten en kun je het niet meer eten. Veel mensen weten niet zeker of ze bepaalde fruit- en groentesoorten in de koelkast moeten bewaren of niet. Aardappels, tomaten, komkommer, ui en knoflook moet je bijvoorbeeld nooit in de koelkast bewaren. Daarnaast is het ook verstandig om voedsel dat ethaangas uitstraalt, apart te houden van producten die hier gevoelig voor zijn. Fruit zoals banaan, perzik en avocado staan er om bekend dat ze dit uitstralen. Bewaar deze dus niet naast appels, bessen en rode pepers om te voorkomen dat ze gaan rotten.