Avocado’s: we zijn er allemaal dol op. Een van onze grootste ergernissen is alleen dat je vaak zo lang moet wachten tot ze rijp zijn. Maar gelukkig is er een oplossing, of zelfs meerdere! De volgende keer wanneer jij zin hebt in guacemole of een lekkere avocado toast, heb je altijd een rijpe avocado die perfect is om te eten!

Hoe maak je je avocado snel eetrijp?

De magnetron

Een rijpe avocado in twee minuten? Dat klinkt onmogelijk, maar geloof ons, het kan. Je pakt het als volgt aan: Halveer de avocado en verwijder de pit. Doe elke helft in een plastic zakje (geschikt voor de magnetron). Zet de magnetron 2 minuten lang op een hoge stand aan. Haal de avocado uit de magnetron. Wanneer de twee halve avocado’s koud genoeg zijn om vast te pakken, laat ze dan in het zakje zitten en en houd ze nog even onder de kraan.

Papieren zak

Wanneer je avocado zo hard is als een steen en niet zomaar binnen 2-3 dagen rijp wordt, doe hem dan in een (bruine) papieren zak.  Zo’n zak die je wel eens bij de groenteboer of bakker krijgt. De papieren zak maakt het mogelijk dat de avacado in zijn eigen ethyleen gas baadt, wat er voor zorgt dat hij sneller rijpt.

Bananen

Naast avocado’s zijn er ook andere fruitsoorten die ethyleen gas uitstralen. Bananen zijn er goed in om een grote hoeveelheid ethyleengas uit te stoten. Wanneer je de onrijpe avocado in een fruitschaal met een rijpe banaan bewaart, versnelt het rijpingsproces enorm!

De oven

Oke, dit trucje werkt niet als je avocado nog lichtgroen is van buiten. Wanneer je avocado nog wel hard is maar donker van kleur, kun je deze hack toepassen. Pak je avocado in met aluminium folie en doe hem 10 minuten in de oven. Terwijl de avocado opwarmt zorgt de folie ervoor dat al het vrijgekomen ethyleengas dichtbij de avocado blijft. Zoals we al eerder zeiden gaat het rijpingsproces hierdoor een stuk sneller!

Gebruik een mixer

Het liefst maak je natuurlijk guacamole van een heerlijk zachte, perfect smakende avocado. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Waar jij de onrijpe avocado zelf niet makkelijk kunt prakken, kan je staafmixer/blender/keukenmachine dit wel! Om te helpen voeg je er wat olijfolie aan toe. Ook is de smaak van een onrijpe avocado wat bitter. Voeg daarom lekker veel kruiden, zout, peper en citroensap toe! Niemand behalve jij weet dat de guacamole van een onrijpe avocado is!

guacamole

Is je avocado al gehalveerd?

Dit moet ook bekend voorkomen. Je bent enthousiast en hebt enorm veel zin in een lekkere maaltijd met avocado. Je voelt de avocado en denkt dat hij er wel mee door kan. Wanneer je hem vervolgens opensnijdt kom je erachter dat hij helemaal niet rijp is. Wat doe je nu? Besprenkel beide kanten met wat citroensap, laat de pit zitten en plak de twee helften weer op elkaar. Pak de avocado vervolgens in met plastic folie. Bewaar hem in de koelkast en met een beetje mazzel kun je hem de volgende dag eten.

Er is nog een truc

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wanneer je de volgende keer door de supermarkt loopt en al de avocado’s staat in te deuken, bedenk dan dat er ook een andere optie is! Wanneer er echt geen enkele avocado lijkt te zijn, kun je op een andere manier tóch aan een rijpe avocado. Koop ze bevroren! Naast de andere pakjes bevroren fruit en groente, vind je ook vaak een pakje met daarin bevroren avocado. Niet het eerste waar je zin in hebt, maar het is een goede oplossing!

Zin in avocado na het lezen van dit artikel? Probeer dan eens deze courgette pasta met basilicum en avocado , of onze favoriet: avocado toast met gepocheerd ei en spinazie. Dat wordt smullen!