Wanneer mensen last hebben van een klein beetje hoofdpijn, spierpijn of een ander kwaaltje, is het eerste wat ze doen vaak een pijnstiller nemen. Dit is dan meestal een paracetamol of ibuprofen. Waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat het gebruik van deze medicijnen op de lange termijn bijwerkingen kan hebben. Vooral wanneer je het lang achter elkaar of regelmatig gebruikt. Dit zijn bijwerkingen als schade aan je lever en je maag. Ook vergroot het gebruik van deze pijnstillers de kans op een hartaanval. Dus als je voortaan een pilletje wil slikken, is het beter om eens te kijken naar alternatieven. Er bestaan namelijk heel veel natuurlijke pijnstillers, die soms net zo goed werken en veel beter zijn voor je lichaam!


1.Gember

gember

Gember wordt al eeuwen als medicijn gebruikt. Deze wortel werkt onder andere tegen misselijkheid, diarree en buikpijn. Ook als je een griepje te pakken hebt, kun je gember goed gebruiken. Het werkt namelijk tegen verkoudheid, keelpijn en het stilt de pijn in je hoofd. Dit natuurlijke medicijn lijkt eigenlijk overal tegen te werken, want het helpt je ook bij menstruatiepijn. Je kan gember nemen door er af en toe thee van te drinken, het in je smoothies of sapjes te verwerken. Ook kun je het als supplement in poedervorm nemen.

2. Kurkuma

kurkuma

Net als gember heeft kurkuma ook een pijnstillend effect. Uit dit onderzoek, is zelfs gebleken dat het voor het behandelen van artrose in de knie, net zo effectief is als ibuprofen. Daarnaast werkt kurkuma ook ontstekingsremmend. Net als gember kun je kurkuma ook verwerken in sapjes en smoothies. Wij gebruiken kurkuma ook heel graag om onze curry’s extra smaak te geven!

3. Valeriaan

valeriaan

Valeriaan kan allereerst maag- en darmklachten voorkomen. Toch gebruiken mensen het kruid vooral als een middel tegen stress, nervositeit en spanning. Ook kan dit natuurlijke kalmeringsmiddel je helpen bij slapeloosheid. De werking van valeriaan lijkt bijna net zo eindeloos, want het schijnt ook zeer goed te werken tegen kramp.

4. Kamille

kamille

Deze bloem is misschien wel een van meest populaire natuurlijke pijnstillers / medicijnen ter wereld. Het wordt over het algemeen gedronken als thee en het zou helpen tegen misselijkheid, diarree, verstopping en buikpijn. Ondanks dat er niet veel onderzoeken zijn gedaan naar de werking van kamille op de mens, blijft het een van de meest gebruikte natuurlijke medicijnen. Wat wel onderzocht is, is dat kamille diarree, kramp en ontstekingen tegen gaat.

5. Kattenklauw

katten klauw
via healthline.com

Deze tropische houtachtige wijnstok wordt al eeuwen als natuurlijk medicijn gebruikt. Kattenklauw werkt onder andere als boost voor je immuunsysteem en het verlicht symptomen van reuma. Ook wordt beweerd dat het kan helpen tegen astma, hoge bloeddruk, infecties en kanker. Naar deze werking is alleen nog niet voldoende onderzoek gedaan.

6. Boswelia

boswellia
via medicalnewstoday.com

Boswelia is een kruid dat al eeuwenlang bekend staat om zijn genezende werking. Er zijn meerder onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het gebruikt kan worden tegen artrose, reuma, astma en chronische darmontsteking. Dankzij de ontstekingsremmende werking van boswelia is het ook een van de effectiefste natuurlijke pijnstillers.

7. Witte wilgenbast

witte wilgenbast
via hilma.co

Witte wilgenbast (het schors van verschillende soorten wilg), wordt al eeuwen gebruikt als pijnstiller. Voor mensen met chronische hoofd- of rugpijn is wilgenbast een effectief medicijn. Ook werkt het tegen menstruatiekramp en kan het koorts verlagen.