Velen nemen dagelijks een ibuprofen tegen de hoofdpijn, klachten voor de ongesteld of omdat ze een beetje keelpijn hebben. Maar wist je dat dit helemaal geen onschadelijke medicijn is?

Ibuprofen en paracetamol zijn medicijnen waar iedereen vrij makkelijk over denkt. Ook niet zo heel gek, ze zijn heel goedkoop en zelfs bij de supermarkt te halen. Echter willen onderzoekers dat dit verbannen wordt uit Nederland en Ibuprofen alleen bij een apotheek te koop mag zijn. Dit omdat dit medicijn heel veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Gezondheidsrisico van de Ibuprofen

  1. Het heeft als eerst een enorme impact op je hormonen. Door 1 pilletje gaat je hele hormoonhuishouding uit balans met gevolgen als onder andere onvruchtbaarheid. Ook voor de mannen geldt een hogere kans op impotentie.
  2. Meer hart-risico’s. Uit onderzoek blijkt dat je 31-50% meer kans op een hartaanval krijgt door het regelmatig gebruiken van dit medicijn.
  3. De kans op overgewicht en diabetes is groter. Ook als gevolg van je hormonen die uit balans zijn geraakt. Elk pilletje wat jij slikt verhoogt tevens je bloedsuikerspiegel.
  4. Je lever wordt er ontzettend mee belast. En niet alleen je lever, maar gelijk al je organen zullen harder moeten werken. Een overbelaste lever brengt ook veel nadelige gevolgen met zicht mee.

Advies van de wetenschappers

Buiten het feit om dat het mogelijk niet meer in de supermarkt te koop zal zijn, ligt de keuze ook aan jou. Wees je vooral bewust van de gevolgen wat ibuprofen met zich meebrengt. Neem het alleen als het echt niet anders kan, ontstekingsremmend bedoelt. Neem het niet als je de griep voelt opkomen, neem dan vooral wat rust en neem wat extra vitamines. Kies als alternatief ook altijd voor paracetamol wat minder schadelijk is.

Natuurlijke pijnstillers

Naast ibuprofen, paracetamol of elk ander medicijn zijn er ook veel natuurlijke pijnstillers te vinden. Deze hebben allemaal niet de schadelijke bijwerkingen en kunnen soms verrassend goed werken.


Lees ook:

Kaas blijkt net zo verslavend als morfine!?

Partyroken: zo schadelijk is het echt!

Drankje doen? Deze alcoholische drankjes bevatten weinig calorieën